Treba investovať do nových poľnohospodárskych technológií, tvrdia europoslanci

Do roku 2050 by mala svetová populácia vzrásť na 9,6 miliardy ľudí. No bude pre nich dosť jedla? Dopyt po potravinách sa mal zvýšiť o 70%. Touto otázkou sa zaoberalo i parlamentné plénum. Podľa poslancov je kľúčové investovať do nových poľnohospodárskych technológií, od genetiky až po big data a to nielen v záujme nárastu produktivity ale i preto, aby sme limitovali náš dopad na planétu.

Podľa OSN až 795 miliónov ľudí nemá dostatok potravy na to, aby mohli viesť zdravý a aktívny život. Veľká väčšina z nich žije v rozvojových krajinách. Napríklad v subsaharskej Afrike trpí podvýživou každý štvrtý človek.

Ako znížiť ekologické dopady farmárčenia?

Podľa Eurostatu malo v roku 2012 poľnohospodárstvo na svedomí 10% emisií CO2 v celej EÚ. No ak zoberieme do úvahy využívanie pôdy, odlesňovanie, spracovanie potravín, ich dopravu, balenie, predaj a odpad, toto číslo môže byť oveľa vyššie. Konferencia OSN pre obchod a rozvoj odhaduje, že v celosvetovom meradle sa to pohybuje medzi 43 a 57%.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Umelú inteligenciu je potrebné rámcovať, aby nám neprerástla cez hlavu

Minulý týždeň plénum prijalo správu o inováciách v poľnohospodárstve, ktorú vypracoval holandský poslanec zo skupiny ALDE Jan Huitema. „Farmári majú pre inovácie kapacity i vedomosti, no limituje ich zastaraná legislatíva a pravidlá,“ vysvetľuje.

V správe sa uvádza, že pri pestovaní plodín môžeme znížiť množstvo pesticídov, hnojív i vody. Musíme sa ich len naučiť presnejšie dávkovať. Negatívne dopady na životné prostredie možno limitovať aj pomocou informačných technológií, ktoré využívajú informácie zaznamenávané robotmi.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices