Eurosocialisti pohrozili Ficovi. Ak nezmení politiku, čakajú Smer sankcie

BRUSEL – Vedenie Strany európskych socialistov (PES) dva týždne pred začiatkom slovenského predsedníctva v Európskej únii kritizovalo premiéra Robert Fica pre jeho výroky o islame a utečencoch. Ficovej strane Smer-SD tiež pohrozilo pozastavením jej členstva v tomto zoskupení európskych socialistických strán.

„Dôrazne odsudzujeme výroky Roberta Fica k úlohe islamu na Slovensku. Sme tiež vážne znepokojení jeho politikou, čo sa týka utečencov a menšín, obzvlášť homosexuálov,“ píše vo vyhlásení PES. Predsedníctvo socialistov tiež oznámilo, že začne proces hodnotenia a pokiaľ neuvidí žiadny pokrok, navrhne sankcie, či pozastavenie členstva Ficovej strany v PES.

Slovenský premiér minulý mesiac zopakoval svoj postoj, že islam nemá na Slovensku miesto. „Nechcem, aby tu bolo niekoľko desiatok tisíc moslimov, ktorí si postupne začnú presadzovať svoje veci. Hovoril som o tom niekoľkokrát s maltským premiérom, ktorý mi povedal, že problémom nie je to, že prichádzajú, ale to, že menia charakter krajiny,“ povedal koncom mája Fico.

Kvóty nie

Premiér dlhodobo odmieta aj kvóty na prerozdelenie migrantov v Európskej únii. Vlani preto podala Bratislava žalobu na únijný súd. Tento rok v januári Fico napríklad vyhlásil, že Slovensko nebude poskytovať finančnú pomoc na riešenie migračnej krízy do žiadnych fondov, napríklad potravinových, ale len ochranu schengenských hraníc.

Viac..  ECB: Zavedenie osobitného odvodu pre banky mala sprevádzať dôkladná analýza

Smer-SD je členom Európskej strany socialistov a v minulosti mal už problémy pre spoluprácu s pravicovou Slovenskou národnou stranou. V roku 2006 mala Ficova strana pozastavené členstvo v PES pre vytvorenie vládnej koalície so SNS.

Strana európskych socialistov združuje tridsiatku socialistických a sociálnedemokratických strán z 28 členských krajín Európskej únie a Nórska.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices