Zastrelili poslankyňu, ktorá bola proti odchodu Británie z EÚ

BIRSTALL – Poslankyňa britskej opozičnej Labouristickej strany Jo Coxová zomrela potom čo utrpela vážne zranenia vo svojom volebnom obvode v obci Birstall neďaleko Leedsu, kde sa podľa očitého svedka zamiešala do sporu dvoch mužov. K útoku došlo týždeň pred referendom o členstve Británie v EÚ. Oba tábory – stúpencov zotrvania aj vystúpenia z únie – prerušili po útoku na poslankyňu svoje kampane.

Podľa očitého svedka ju páchateľ dvakrát postrelil a keď spadla na zem, naklonil sa nad ňu a strelil ju ešte raz do tváre.

„Ktosi ho chcel zadržať, zápasil s ním a on vytiahol nôž, vyzeral ako lovecký nôž, a zo šesť ráz s ním na ňu zaútočil. Ľudia kričali a utekali odtiaľ,“ citovala BBC očitého svedka. Povedal, že páchateľ „do nej kopal, keď ležala na zemi“.

Zatkli 52-ročného muža

Polícia grófstva West Yorshire po príchode na miesto činu zatkla 52-ročného muža, ale podľa agentúry DPA nie je jasné, či išlo o páchateľa. Polícia potvrdila, že napadnutá žena „utrpela vážne zranenia a je v kritickom stave“. Podrobnosti o incidente nezverejnila.

Viac..  E. Jurzyca: Ochota Slovákov vynakladať peniaze na zelené projekty naďalej klesá

Vodca labouristov Jeremy Corbyn na Twitteri uviedol, že je „absolútne šokovaný správou o útoku“ a že celá strana stojí pri Jo Coxovej. Britský premiér David Cameron na Twitteri napísal, že „naše myšlienky a modlitby sú s Jo a jej rodinou“. Premiér po útoku zrušil svoje plánované vystúpenie v Gibraltári.

Za zotrvanie Britov v EÚ

Coxovú zvolili za poslankyňu britského parlamentu len vlani. Presadzovala najmä hľadanie riešenia vojny v Sýrii a kritizovala britskú neochotu viac sa vojensky angažovať v boji proti extrémistom zo skupiny Islamský štát. V ostatnom čase viedla kampaň za zotrvanie Británie v EÚ.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices