Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 23. týždňa 2016

ECB spustila nákup podnikových dlhopisov

EUROZÓNA: Európska centrálna banka [ECB] odštartovala minulý týždeň nákupy podnikových dlhopisov, pričom si zvolila cenné papiere energetických firiem, poisťovacích spoločností a telekomunikačných operátorov s cieľom podnietiť firmy, aby si požičiavali a míňali peniaze, čím chce oživiť mimoriadne nízku infláciu. „ECB dúfa, že zredukuje náklady na požičiavanie, čím poskytne firmám stimul na investovanie a podporu ekonomického rastu v eurozóne, ktorá stále s námahou prekonáva posledné etapy svojej dlhovej krízy. Banka údajne dúfa, že bude nakupovať za 5 až 10 mld. eur mesačne, ak sa jej podarí vyvolať nové emisie podnikových cenných papierov,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Prezident ECB zároveň vyhlásil, že pokles produktivity po rokoch slabého rastu môže spôsobiť eurozóne trvalé ekonomické škody. Na vyriešenie hospodárskych problémov eurozóny samotná monetárna politika nestačí, a preto je potrebné, aby členské štáty neodkladali nutné štrukturálne reformy. Podľa jeho slov existuje veľa zrozumiteľných politických dôvodov, prečo odkladať štrukturálne reformy, ale iba málo dobrých ekonomických. Draghi zdôraznil, že ECB urobí všetko pre dosiahnutie svojho inflačného cieľa, členské štáty však musia vynaložiť všetko úsilie a zabezpečiť, aby produkcia obnovila svoj potenciál skôr, než nedostatočný rast spôsobí trvalú škodu.

ČESKO: Medziročná inflácia v Českej republike v máji oslabila takmer na nulovú úroveň, keď spotrebiteľské ceny vzrástli len o 0,1 %. Bola tak najnižšia v tomto roku, pričom sa nenaplnili očakávania trhu, že v máji bude vo výške 0,4 %. Vyplynulo to z najnovších údajov českého štatistického úradu. Česká ekonomika stabilne rastie, čo zvyšuje mzdy a domáci dopyt. Infláciu však smerom nadol posúvajú cenové tlaky v eurozóne, ktorá je hlavným obchodným partnerom krajiny.

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

SVET: Svetová banka zhoršila svoju prognózu rastu globálnej ekonomiky. Očakáva, že v tomto roku sa posilní o 2,4 %, pričom v januári predpokladala rast o 2,9 %. Dôvodom majú byť nízke ceny komodít, slabý dopyt vo vyspelých ekonomikách, slabý obchod a zmenšujúce sa toky kapitálu. V prípade eurozóny Svetová banka predpokladá mierne pomalší rast, a to o 1,6 % napriek mimoriadnej podpore zo strany menovej politiky. Na americkú ekonomiku podľa banky negatívne vplýva prudký pokles investícií v energetickom sektore a slabý export. Svetová banka odhaduje, že hospodárstvo USA v tomto roku posilní o 1,9 %, čo je oproti predošlej predikcii o 0,8 p. b. menej. Svetová banka nezmenila predikciu rastu čínskej ekonomiky a predpokladá, že za rok 2016 vykáže rast o 6,7 %. Predpovedá však, že čínsky hospodársky rast sa do roku 2018 spomalí na úroveň 6,3 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices