Francúzsky minister Macron: Briti robia zo zvyšku Únie svojich zajatcov

PARÍŽ – Britské referendum je nebezpečné a hrozí, že podobné vyjadrenie svojich obyvateľov k členstvu v Európskej únii budú chcieť ďalšie členské krajiny. Povedal to v piatok francúzsky minister hospodárstva a priemyslu Emmanuel Macron. Briti podľa neho svojim postupom robia zo zvyšku Únie „svojich zajatcov“

„Aj keby sa Briti 23. júna rozhodli zostať v Európskej únii, bude nutné rýchlo reagovať, aby sa predišlo snahe niektorých ďalších krajín začať podobný proces. Ide o to, aby Dánsko, Holandsko, Poľsko nechceli rovnaký štatút s výnimkami ako Británia,“ uviedol minister. V Prípade brexitu by podľa neho nastala veľmi nejasná situácia.

Británia má roky výnimky ako vo financovaní Únie, v oblasti spravodlivosti a vnútra a sociálnej oblasti. Britský premiér David Cameron začiatkom roka vyjednal s európskymi partnermi ďalšie výnimky a zmeny s cieľom presvedčiť Britov, aby hlasovali za zotrvanie v Únii.

Koniec ultraliberálnej Európy

V rozhlasovej stanici RTL Macron usúdil, že britské referendum ukazuje na koniec„ultraliberálnej Európy, ktorá už nemá politický plán“. Briti sa rozhodli usmerniť dopady liberálnej politiky, ktorú pritom sami obhajovali a do ktorej ostatné krajiny roky nútili. Je teraz podľa ministra potrebné v rámci Únie „obnoviť solidaritu, skutočné regulácie a kolektívne preferencie, a to nielen v rovine trhu“.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Macron je členom sociálnej vlády, ale nie je členom Socialistickej strany. Tridsaťosemročný finančný expert v máji založil vlastné politické hnutie En marche (Vpred). Podľa mnohých pozorovateľov a médií chce kandidovať na post francúzskeho prezidenta, možno už vo voľbách na jar 2017.

„Rozhodli sme sa, že vytvoríme nové politické hnutie, ktoré nebude ani napravo, ani naľavo. Toto politické hnutie predstavuje dynamiku voči zablokovaniu spoločnosti, je snahou o pokrok,“ povedal v máji Macron, ktorý podľa agentúry AFP od roku 2014 stelesňuje „sociálne liberálny obrat“ vlády socialistického prezidenta Françoise Hollandea.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices