VIDEO: Brusel volá po dôslednejšom vyhosťovaní nelegálnych migrantov

Výbor EP pre občianske slobody otvoril nový legislatívny postup v snahe presadzovať návrat nelegálnych migrantov do krajín, odkiaľ prišli. Týka sa to ľudí, ktorým odmietli žiadosť o azyl, plus všetkých tých, ktorí žijú v EÚ nelegálne. Výpočty ukazujú, že sa ročne vykoná len 40 percent rozhodnutí o návrate utečencov. 

Poslanci Parlamentu preto navrhli, aby sa vytvoril nový európsky cestovný doklad, ktorý uznajú i tretie krajiny.

Jussi Halla-aho zo Skupiny európskych konzervatívcov a reformistov: „Ani nemusím pripomínať, že to škodí dôveryhodnosti a legitímnosti európskych azylových a migračných politík z pohľadu našich občanov. Rovnako to motivuje k zneužívaniu azylového systému.“

Cestovné doklady majú byť doplnené štandardnou fotografiou, rovnako majú byť preložené do príslušných jazykov EÚ a krajín pôvodu migrantov.

Jussi Halla-aho zo Skupiny európskych konzervatívcov a reformistov: „Jedno treba povedať jasne: posielame späť len tých, ktorí nemajú nárok na medzinárodnú ochranu. Neposielame späť utečencov, posielame späť ľudí, ktorí využívajú azylový systém, no nepotrebujú ochranu.“

O návrhu správy budú europoslanci hlasovať. Jednou z ich priorít, prečo by mal cestovný doklad vzniknúť, je odľahčenie príliš byrokratického azylového systému, ktorý sa doteraz javí ako neúčinný.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

O oma

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices