Rodičovská dovolenka by pomohla ženám, mužom i firmám

Zamestnanci v EÚ majú právo na rodičovskú dovolenku pri narodení alebo adopcii dieťaťa. Bruselskí poslanci hlasovali v máji v Štrasburgu aj o tejto téme.

Podľa Marie Areny, zo Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente, nefunguje v tomto smere všetko tak, akoby malo. Ide najmä o to, že len jedno percento mužov si vyberie rodičovskú dovolenku. Ďalej tvrdí, že smernica nebola rovnomerne implementovaná v štátoch EÚ, navyše ani nerieši otázku súčasnej diskriminácie žien a mužov vo vzťahu k vybratiu tejto rodičovskej dovolenky. Hovorí, že ak bude rodičovská dovolenka platená, bude to kľúč k tomu, aby si ju vybrali aj muži.

Maria Arena, Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente: „Ženy v Európe sú v pasci tradičnej sociálnej role a muži v pasci tradičnej ekonomickej role.“

Rodičovská dovolenka musí byť platená, aby mohlo fungovať spravodlivé delenie pracovného času a rodinného času pre mužov aj pre ženy, čím by sa ukončila diskriminácia žien v práci a vo firmách by panovala väčšia rozmanitosť.

Maria Arena, Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente: „Keby sme dosiahli spravodlivé delenie, aké je bežné v škandinávskych štátoch, zmiernila by sa diskriminácia, vo firmách by panovala väčšia rozmanitosť, navyše je známe, že firmám s vyššou rozmanitosťou sa hospodársky darí lepšie. Všetci by z toho mali osoh.“

Mnoho členských štátov je príliš konzervatívnych a smernicu nedokážu implementovať. V Bruseli vidia problém v tom, že niektoré štáty nepokladajú platbu za dovolenku za investíciu, skôr ju vnímajú ako náklady. Europoslanci chcú členské štáty presvedčiť, že poskytovanie osobitne rodičovskej dovolenky im znásobí počet personálu, ktorý bude lepšie kvalifikovaný, a to bude pre firmy ešte výhodnejšie.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

„Štátom, ktoré sa najviac zdráhajú, tak chceme povedať: pozrite sa, ako to funguje inde, kde to zaviedli do praxe. To by malo dosiahnuť prehodnotenie smernice,“ hovorí Maria Arena.

V Parlamente sa stretávajú poslanci i s témami ako nezamestnanosť a chudoba.  Pre vysokú mieru nezamestnanosti sú dnes mnohé ženy bez práce. Rodové nerovnosti vedú k mzdovej diskriminácii, aj k rozdielom v penziách. Rozdiel medzi mužmi a ženami dosahuje 36 percent. Diskriminácia v zamestnaní sa často obhajuje cez optiku materskej dovolenky.

Vo vzťahu k živnostníkom musí každý členský štát garantovať sociálne zabezpečenia. Podľa Marie Areny je to však ešte dlhá cesta.

O oma

Odporúčame pozrieť

zena

Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Europoslanci naliehajú na Radu, aby do Charty základných práv EÚ pridala sexuálnu a reprodukčnú zdravotnú …

Consent choices