Christel Schaldemose: Energetické nápoje nepomôžu študentom k lepším študijným výsledkom

Kofeín podporuje fyzickú výdrž a vytrvalosť. Takéto tvrdenia by sa mohli uvádzať na energetických a sladených nápojoch. Teda v tom prípade, ak by prešiel nový návrh z dielne Komisie. Parlamentu sa však takéto tvrdenia nepozdávajú, pretože tieto nápoje najviac konzumujú deti a mládež. Výbor pre životné prostredie a verejné zdravie (ENVI) rokoval a hlasoval o vetovaní tohto návrhu. K tejto problematike sa vyjadrila aj spravodajkyňa Christel Schaldemose (S&D, DK).

Zdravotné tvrdenia

Problémom je v tomto prípade to, že výrobcovia energetických a sladených nápojov by mohli na obaloch uvádzať, že tieto nápoje majú isté pozitívne účinky. Ide to tzv. „zdravotné tvrdenia„. Sem možno zaradiť napríklad aj informácie typu, že tá alebo oná potravina napomáha pri chudnutí alebo podporuje imunitný systém.

Od roku 2006 existujú v EÚ pre tieto zdravotné tvrdenia spoločné pravidlá. Musia byť vedecky dokázané, pričom vedecké dôkazy posudzuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín.

Prečo výbor ENVI hlasuje o vetovaní tohto návrhu?

Tvrdenia, že kofeín napomáha bdelosti a koncentrácii, by sa podľa všetkého mohli objaviť najmä na energetických nápojoch, ktoré vo veľkej miere konzumujú najmä dospievajúci. Je pritom dokázané, že tieto nápoje môžu deťom a mladým ľuďom spôsobovať problémy so spaním, bolesti hlavy alebo poruchy správania. Energetické nápoje okrem toho obsahujú veľa cukru, ktorý je vysoko návykový.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

„Nehovoríme tu o tom, aby sa mladým ľuďom zakázalo konzumovať energetické nápoje, ale o tom, aby sa im netvrdilo, že vďaka nim môžu mať lepšie študijné výsledky,“ vysvetľuje postoj výboru spravodajkyňa Christel Schaldemose. „Takisto netvrdíme, aby dospelí nepili kávu alebo energy drinky. Nechceme len, aby firmy zarábali na zdravotných tvrdeniach, o ktorých si myslíme, že nie sú vhodné pre deti.“

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices