Európsky parlament chce skoncovať a nekalými praktikami niektorých veľkých supermarketov

Mnohí európski poľnohospodári sú pod tlakom veľkých potravinárskych reťazcov, ktoré si diktujú podmienky a niekedy producentov nútia predávať pod cenu. V konečnom dôsledku je to v neprospech spotrebiteľov, ktorí si potom v supermarketoch vyberajú z horšej ponuky. Začiatkom júna Parlament prijal uznesenie, v ktorom si tieto nekalé obchodné praktiky berie na mušku. Situáciu a postoj Parlamentu vysvetľuje spravodajca, poľský konzervatívec Edward Czesak.

„Oneskorené platby za dodaný tovar alebo nútenie producentov, aby niesli náklady za jeho vystavenie, propagáciu či skladovanie,“ vypočítava poslanec Edward Czesak niektoré zo spôsobov, ako veľké potravinárske reťazce zneužívajú svoje postavenie voči farmárom.

Parlament vo svojom uznesení požaduje, aby Európska komisia prijala opatrenia proti nekalým obchodným praktikám vo vzťahoch medzi výrobcami, distribútormi a predajcami potravín. Postupy na základe dobrovoľnosti a samoregulácie doteraz podľa poslancov nedosiahli žiadané výsledky a medzi producentmi a predajcami potravín stále pretrváva nerovnováha.

Parlament tu napríklad navrhuje, aby sme farmárov motivovali vstupovať do združení a organizácií, ktoré by im pomohli zvýšiť ich vyjednávaciu pozíciu.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Dve muchy jednou ranou

Skoncovať a nekalými praktikami niektorých veľkých supermarketov by znamenalo koniec vykorisťovania poľnohospodárov a taktiež kvalitnejšie potraviny pre spotrebiteľov. Poslanci si od férovejších obchodných vzťahov sľubujú i to, že pomôžu zamedziť nadprodukcii a plytvaniu potravinami.

Iniciatíva má v Parlamente veľkú podporu. Hlasovalo za ňu až 600 poslancov, pričom len 48 ich bolo proti a 24 sa zdržalo hlasovania.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices