PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť budú najmä britské referendum a terorizmus

Vo štvrtok budú Briti v referende hlasovať o tom, či by mala ich krajina ostať v EÚ alebo z nej vystúpiť. V stredu a štvrtok do Parlamentu zavítajú prezidenti Izraelu a Palestíny. Výbor pre občianske slobody sa chystá hlasovať o návrhu, ktorý požaduje, aby boli občania EÚ povinne kontrolovaní na jej vonkajších hraniciach a aby bola príprava teroristického útoku chápaná ako trestný čin. Osobitný výbor pre daňové rozhodnutia hlasuje o svojej záverečnej správe.

Britské referendum

Na piatok ráno je naplánovaná mimoriadna konferencia predsedov, počas ktorej bude predseda EP Martin Schulz spoločne s lídrami politických skupín diskutovať o záveroch štvrtkového britského referenda. O 9:30 bude nasledovať tlačová konferencia.

O výsledkoch referenda bude Martin Schulz neskôr v ten istý deň rokovať aj s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, predsedom Komisie Jeanom-Claudom Junckerom a holandským premiérom Markom Ruttem.

Plenárne zasadnutie, 22. – 23. júna

V stredu o 15:00 sa plénu prihovorí izraelský prezident Reuven Rivlin. Deň na to o 11:00 pred poslancami vystúpi prezident Palestíny Mahmoud Abbas.

Plénum sa bude venovať i otázke majetkových práv pre medzinárodné páry. Poslanci by mali rozhodnúť o návrhu určujúcom, ktorý súd rozhoduje rozvody alebo dedičské konania v prípade manželov alebo registrovaných partnerov, ktorí sú každý z inej krajiny.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Vo štvrtok bude plénum hlasovať o členoch nového vyšetrovacieho výboru pre kauzu Panama Papers.

Výbory

Výbor pre občianske slobody bude vo štvrtok hlasovať o novom legislatívnom návrhu, ktorý požaduje, aby bol už samotný pokus o teroristický útok v EÚ považovaný za trestný čin. Návrh obsahuje aj ustanovenia o tom, aby sa na vonkajších hraniciach EÚ povinne kontrolovali nielen občania tretích krajín, ale aj občania EÚ. Odhaduje sa totiž, že za teroristami už vycestovalo okolo 5000 Európanov.

Osobitný výbor pre daňové rozhodnutia TAXE2 bude v utorok hlasovať o svojej záverečnej správe. Jeho mandát plénum odsúhlasilo v decembri minulého roku a v marci tohto roku bol predĺžený o ďalšie dva mesiace a to až do 2. augusta 2016.

Členovia hospodárskeho a menového výboru budú v utorok popoludní diskutovať s predsedom Európskej centrálnej banky Mariom Draghim.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices