Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 24. týždňa 2016

V prípade brexitu by nemecká ekonomika mohla klesnúť o – 0,5 p. b

EURÓPSKA ÚNIA: Správna rada eurovalu, čiže Európskeho mechanizmu pre stabilitu [ESM], uplynulý týždeň schválila uvoľnenie ďalšej tranže pomoci Grécku v sume 7,5 mld. eur. „Suma 7,5 mld. eur je prvou časťou celkovej tranže v objeme 10,3 mld. eur, ktoré má Grécko dostať na základe dohody dosiahnutej medzi ministrami financií eurozóny v máji. Zvyšných 2,8 mld. eur sa má vyplatiť v nadchádzajúcich mesiacoch. Grécku bola prisľúbená ďalšia časť finančnej pomoci po tom, ako Atény v uplynulých mesiacoch prijali dohodnuté reformy,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Sezónne upravený počet zamestnaných ľudí v eurozóne aj EÚ sa v prvom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zvýšil o 0,3 %. V medziročnom porovnaní sa sezónne upravený počet zamestnaných zvýšil v oboch blokoch o 1,4 %. Vyplynulo to z najnovších údajov Eurostatu. Spomedzi členských štátov EÚ na základe dostupných údajov v prvom kvartáli v porovnaní s tým predchádzajúcim najvýraznejšie stúpla zamestnanosť v Českej republike [1,5 %], Litve [1,3 %] a Maďarsku [1,0 %]. Medzikvartálny pokles počtu zamestnaných zaznamenalo Poľsko [- 0,5 %] a Grécko, Lotyšsko a Holandsko [zhodne – 0,1 %].

NEMECKO: Podľa ekonomického inštitútu DIW by vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie, tzv. brexit, pravdepodobne viedlo k vyšším vývozným clám, čo by poškodilo nemecký export a spomalilo rast najväčšej európskej ekonomiky. Veľká Británia je po USA, Francúzsku, Holandsku a Číne piatym najväčším obchodným partnerom Nemecka. Podľa šéfa inštitútu bude hospodársky rast v Nemecku v tomto aj v budúcom roku za predpokladu, že brexit nenastane, pravdepodobne pomerne silný. V prípade, že by došlo k odchodu z EÚ, by mohlo dôjsť v dôsledku poklesu exportu k spomaleniu tempa rastu nemeckej ekonomiky o 0,5 p. b.

Mníchovský inštitút Ifo vylepšil svoju prognózu vývoja nemeckej ekonomiky v tomto aj budúcom roku a očakávaný rast HDP posunul smerom nahor. Ekonomika krajiny by podľa novej prognózy mala v tomto roku vzrásť o 1,8 % [predchádzajúca predikcia hovorila o raste o 1,6 %] a v roku 2017 by mala posilniť o 1,6 % [predchádzajúci odhad rátal s rastom o 1,5 %]. Dôvodom lepšieho odhadovaného vývoja nemeckej ekonomiky je podľa inštitútu Ifo zlepšujúca sa situácia na trhu práce a vyššie štátne výdavky na utečencov. Hlavným motorom rastu bude domáci dopyt, keďže spotreba nemeckých domácností sa bude zvyšovať vďaka priaznivejšiemu vývoju na trhu práce, klesajúcej nezamestnanosti a tvorbe nových pracovných miest. Prílev utečencov zase zvyšuje výdavky štátu a taktiež podporuje výstavbu obytných domov. Lepší prognózovaný vývoj nemeckej ekonomiky je samozrejme potešujúcou správou aj pre Slovensko, nakoľko práve Nemecko je naším hlavných obchodným partnerom. Pozitívne vyhliadky nemeckej ekonomiky by však mohol zhoršiť prípadný brexit.

Viac..  Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

OPEC: Organizácia krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] predpovedá, že svetový trh s ropou bude v druhej polovici tohto roka viac vyvážený, keďže výpadky produkcie v Nigérii a Kanade pomáhajú urýchliť zmenšenie prebytočnej ponuky. OPEC zároveň vo svojej pravidelnej mesačnej správe, ktorú zverejnil v pondelok, uviedol, že jeho produkcia v máji sa znížila o 100 tis. barelov denne na úroveň 32,36 mil. barelov denne. Kartel rovnako ako minulý mesiac prognózuje, že ponuka zo strany producentov, ktorí nie sú jeho členmi, v tomto roku klesne o 740 tis. barelov. Zároveň OPEC potvrdil svoju doterajšiu prognózu, že globálny dopyt po rope v tomto roku posilní o 1,2 mil. barelov denne.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices