schulz 5
Minúta ticha za britskú poslankyňu Jo Cox. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci zahájili plenárne zasadnutie minútou ticha za poslankyňu Jo Cox

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz zahájil júnové plenárne zasadnutie v Bruseli výzvou na minútu ticha za britskú poslankyňu Jo Cox, ktorá 16. júna po brutálnom pouličnom útoku v anglickom meste Birstall podľahla vážnym zraneniam. Poslanci si tiež tichom uctili obete útoku na LGBTI nočný klub v Orlande v Spojených štátoch zo dňa 13. júna a francúzsky policajný pár, ktorý bol 13. júna v meste Magnanville dobodaný na smrť.

Martin Schulz poslancom pripomenul, že Jo Cox bola vydatá, mala dve malé deti a 22. júna by dovŕšila vek 42 rokov.

Mnoho ľudí, ktorí Jo poznali ešte v dobe, keď pracovala pre Európsky parlament, si na ňu spomínajú ako na ženu veľkých ideálov, ktorá sa zastávala ostatných, uviedol predseda EP. Ako povedal jej manžel Brendan Cox, Jo verila v lepší svet a bojovala zaň každý deň, dodal Martin Schulz.

“Musíme sa zjednotiť v boji proti nenávisti, ktorá zabila Jo,” vyhlásil predseda Schulz a v mene EP vyjadril jej rodine a priateľom najhlbšiu sústrasť.

Útok na nočný klub v Orlande, pri ktorom zahynulo 49 ľudí a ďalších 53 sa zranilo, bol zločinom z nenávisti motivovaným homofóbiou a neznášanlivosťou. Bol to však aj útok na nás všetkých, na naše hodnoty slobody, rovnosti a ľudskej dôstojnosti, uviedol Martin Schulz.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Policajti Jessica Schneider a Jean-Baptiste Salvaing, dobodaní na smrť v ich vlastnom domove pri útoku, ktorý z ich trojročného syna spravil sirotu, pracovali počas svojho života tvrdo na tom, aby boli ich spoluobčania v bezpečí, uviedol Martin Schulz. Predseda EP v tejto súvislosti vyjadril vďaku personálu, ktorý sa stará o bezpečnosť Parlamentu, a teda demokracie.

 Zmeny v programe plenárneho zasadnutia

  • Rozprava k ochrane občanov EÚ pri prenosoch osobných údajov do Číny bola presunutá na júlové plenárne zasadnutie v Štrasburgu.
  • Do stredajšieho programu zasadnutia bola zaradená rozprava na tému “Predchádzanie radikalizácii vedúcej k násilnému extrémizmu a terorizmu.”

Prichádzajúci a odchádzajúci poslanci

Elisa Ferreira (S&D, PT) sa k 20. júnu vzdala svojho mandátu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices