Fico verí v zotrvanie Británie v EÚ. Európa bude aj tak iná, tvrdí

BRATISLAVA/LUČENEC – Slovensko verí v zotrvanie Británie v Európskej únii aj po referende, ktoré bez ohľadu na výsledok ovplyvní nadchádzajúce slovenské predsedníctvo v EÚ. Vyplýva to z vyjadrenia štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Ivana Korčoka. Podľa premiéra Roberta Fica sa Európa zmení.

„Verím, že výsledok nakoniec bude založený na zrelom a chladnom, typicky britskom zvážení argumentov, ktoré z nášho pohľadu hovorí pre zotrvanie tejto kľúčovej krajiny v Európskej únii,“ povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok.

Dôležitý výsledok

Podľa jeho slov bude akýkoľvek výsledok britského referenda obzvlášť dôležitý pre Slovensko, ktoré na začiatku júla prevezme predsedníctvo v EÚ. „Je to obrovská vec historické významu pre Britániu a pre Úniu ako celok. Výsledok, či taký alebo onaký, bude mať obrovský dopad na priebeh nášho predsedníctva,“ povedal Korčok, ktorý taktiež splnomocnencom slovenskej vlády pre predsedníctvo Slovenska v EÚ.

Opakovane sa proti odchodu Británie z EÚ vyslovil slovenský premiér Robert Fico. Naposledy tak urobil v stredu počas návštevy Francúzska a dnes vyjadril presvedčenie, že Británia v EÚ zostane.

„Európa bude iná, a to bez ohľadu na to, aký bude výsledok. Všetci veríme, že rozhodnutie v referende bude pozitívne pre členstvo Británie v EÚ,“ povedal Fico. Prípadný odchod krajiny z EÚ by podľa neho viedol okrem iného k úprave rozpočtového rámca Únie. „Je omyl myslieť si, že vystúpenie Británie nebude mať vplyv na Slovensko. Ide o peniaze, o veľa peňazí,“ povedal Fico.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Slovenskú ekonomiku výrazne nezasiahne

Podľa niektorých analýz by brexit slovenskú ekonomiku výrazne nezasiahol. Mohol by mať ale dopad na tisíce Slovákov, ktorí odišli do Británie za prácu či za štúdiom.

Na verejnosť prenikli informácie o tom, že britská automobilka Jaguar Land Rover práve pre referendum pozastavila výstavbu novej továrne na Slovensku. Ministerstvo dopravy aj ministerstvo hospodárstva túto informáciu dementovali.

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices