Prezident Izraelského štátu Reuven Rivlin. PHOTO: © European Union- EP.

Izraelský prezident požiadal poslancov o pomoc pri budovaní dôvery medzi Izraelom a Palestínou

Zvolení izraelskí lídri podporovali a podporujú riešenie založené na dvoch štátoch pre dva národy, vyhlásil v stredu pred poslancami EP prezident Izraelského štátu Reuven Rivlin. Momentálne však nie je možné dosiahnuť stálu mierovú dohodu medzi nami a Palestínčanmi, dodal vyzývajúc EÚ, aby pomohla budovať dôveru medzi oboma stranami.

Prezident Rivlin zdôraznil, že politické a regionálne podmienky, ktoré by umožnili Izraelčanom a Palestínčanom dosiahnuť trvalú dohodu, sa nedarí dosiahnuť. Okrem iného za to podľa neho môže absolútny nedostatok dôvery medzi lídrami oboch strán, ako aj medzi národmi.

Pomôžte nám na ceste budovania vzájomnej dôvery, podpory investícií do spoločných izraelsko-palestínskych podnikov, rozvoja palestínskej ekonomiky a vzdelávania, požiadal poslancov. Vyzdvihol tiež úsilie Európskeho parlamentu o spojenie oboch strán aj prostredníctvom pozvania prezidentov Izraela a Palestíny na rovnaké plenárne zasadnutie.

Viac..  Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie

Predseda EP Martin Schulz poznamenal, že región Blízkeho východu zažil vojny a terorizmus, pričom prvým krokom smerom k stabilite je ukončenie násilia. Pripomenul tiež, že Európsky parlament minulý rok schválil uznesenie, v ktorom podporil riešenie založené na existencii dvoch štátov v rámci hraníc z roku 1967 a s Jeruzalemom ako hlavným mestom oboch z nich.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices