sefcovic
Eurokomisár Maroš Šefčovič. PHOTO: archív EK.

Maroš Šefčovič bude spolupredsedať Globálnemu dohovoru primátorov pre otázky klímy

Európska komisia ohlásila vznik novej celosvetovej platformy pre mestá a obce – Globálneho dohovoru primátorov a starostov, ktorej cieľom je vytvárať v mestách a obciach podmienky pre postupné znižovanie emisií CO2 a boj proti klimatickým zmenám.  Jedným z dvoch predsedov sa stal slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý bude Globálnemu dohovoru predsedať spoločne s bývalým primátorom New Yorku a súčasným osobitným vyslancom OSN pre mestá a klimatické zmeny Michaelom Bloombergom.

Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič (hlas): ,,Som veľmi rád, že záujem o vzájomnú spoluprácu miest a obcí významne narástol po podpise historickej Parížskej dohody z decembra minulého roku, kde lídri ohlásili svoj záväzok udržať globálne otepľovanie pod úrovňou 2 stupne Celzia. Zo skúseností však viem, že mestá bývajú oveľa ambicióznejšie ako mnohé členské štáty, pokiaľ ide o záujem vymieňať si praktické skúsenosti o tom, ako z nich urobiť inteligentné mestá, ako spolupracovať napríklad pri verejnom obstarávaní. Globálny dohovor primátorov a starostov predstavuje veľmi praktickú platformu a našou spoločnou ambíciou je, aby sa do nej zapojil čo najväčší počet miest.

Na jeseň by sme chceli rokovať o možnostiach spolupráce v Číne, kde je veľký záujem o naše skúsenosti, o to, ako fungujú európske mestá, ako využívajú čisté technológie a cítim, že v tejto oblasti je veľká dynamika. Starostovia majú veľakrát k obyvateľom najbližšie, sú veľmi praktickí a majú aj vecný pohľad na to, ako uviesť všetky zmeny, ktoré nás očakávajú,  do praxe, aby ich občania lepšie prijímali a aj oni v nich videli reálny zmysel“.

Globálny dohovor primátorov a starostov pre klímu a energetiku vzniká spojením dvoch jestvujúcich organizácií – európskeho Dohovoru primátorov a starostov a mimoeurópskeho Kompaktu primátorov.  Novovzniknutá organizácia bude najväčšou svojho druhu na svete, bude mať 7100 členov – miest zo 119 krajín sveta všetkých kontinentov, v ktorých žije 600 miliónov obyvateľov, predstavujúcich 8 percent svetovej populácie.

Podpredseda Šefčovič (hlas): ,,Slovensko bude mať v Globálnom dohovore hneď štyroch členov, ktorí do novej organizácie prechádzajú ako súčasní členovia európskeho Dohovoru primátorov a starostov. Ide o mestá Bratislava, Nitra, Turčianske Teplice a Moldava nad Bodvou. Najstarším slovenským zástupcom v danej organizácii je mesto Nitra, od roku 2008, kedy európsky dohovor primátorov a starostov vznikol“.

Účasť v Globálnom dohovore primátorov a starostov je otvorená všetkým lokálnym samosprávam, mestám či obciam, bez ohľadu na ich veľkosť alebo predošlú aktivitu v oblasti energetiky alebo klimatických zmien.

Mesto, či obec, v príslušnej mestskej alebo obecnej rade, predloží zámer stať sa signatárom tejto iniciatívy. Po demokratickom schválení radou primátor alebo starosta podpíše záväzok, vyplní formulár nachádzajúci sa na webstránke iniciatívy. Pripojenie sa ku Globálnemu dohovoru je bezplatné, dôležité je zaviazať sa k vypracovaniu akčného plánu, v ktorom si mesto alebo obec stanoví, aké ciele chce v oblasti energetiky a boja s klimatickými zmenami dosiahnuť. Členstvo v Globálnom dohovore preto znamená záväzok obce podniknúť konkrétne kroky k naplneniu obsahu svojho akčného plánu.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Malé a stredné obce, ktoré sú si navzájom blízko, majú dokonca možnosť spojiť sily a predložiť spoločný akčný plán, kedy môžu buď každý samostatne alebo viacerí spolu kolektívne dosiahnuť cieľ zníženia emisií skleníkových plynov.

Európsky dohovor primátorov a starostov

Dohovor primátorov a starostov bol vytvorený v roku 2008, aby pomohol zrealizovať ciele EÚ do roku 2020 v oblasti energetiky a boja s klimatickými zmenami. Dnes zastrešuje viac ako 6800 miest z 58 krajín sveta, s investíciami, ktoré presahujú 110 miliárd €. V roku 2015 sa iniciatíva rozšírila aj na rámcové záväzky do roku 2030. Mestá a obce,  ktoré sú signatárom tejto iniciatívy, sa dobrovoľne zaväzujú k tomu, že podporia implementáciu cieľa Európskej únie znížiť emisie skleníkových plynov o 40% do roku 2030 a prijmú spoločný postup pri zmierňovaní dopadov klimatických zmien a prispôsobovaní sa im. Dohovor je financovaný zo zdrojov Európskej komisie a v súčasnosti spravovaný Radou európskych samospráv a regiónov (CEMR), organizáciami Climate Alliance, Energy Cities, EUROCITIES a Európskou federáciou agentúr a regiónov pre energetiku.

Kompakt primátorov

Kompakt primátorov predstavuje celosvetovú koalíciu primátorov a mestských predstaviteľov, ktorí sa zaviazali k tomu, aby vo svojich  mestách znižovali emisie skleníkových plynov, zvyšovali odolnosť voči klimatickým zmenám a popri tom monitorovali svoj pokrok. Iniciatívu založili v septembri 2014 generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a jeho zvláštny vyslanec pre mestá a klimatické zmeny Michael Bloomberg. Kompakt začal fungovať vďaka tomu, že celosvetové združenia miest C40 (C40 Cities Climate Leadership Group), ICLEI (Local Governments for Sustainability) a UCLG (United Cities and Local Governments) prevzali iniciatívu spolu s podporou UN-Habitat, hlavnej agentúry OSN pre otázky miest.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Narastajúce riziká vyplývajúce z aktuálneho geopolitického a ekonomického konania Čínskej komunistickej strany boli predmetom stretnutia …

Consent choices