Rozvod s EÚ trvá niekoľko rokov, život na Slovensku sa nezmení

BRATISLAVA – Celý svet čaká na to, ako sa Británia rozhodne. Na krúžkovanie zotrvania Británie v Európskej Únii obyvateľov vyzval aj premiér David Cameron.

Automobilka Jaguar Land Rover dočasne pozastavila výstavbu závodu pri Nitre. Správu priniesla renomovaná spravodajská agentúra Reuters s odvolaním sa na web autonews.com.

Jaguar Land Rover

Britská automobilka podľa interných zdrojov údajne začala prepočítavať, aký dopad by mal prípadný odchod Británie z Európskej únie. Spoločnosti by to v budúcnosti prinieslo stratu viac ako 1,3 miliardy eur.

Ministerstvo dopravy aj ministerstvo hospodárstva tieto informácie krátko po tom dementovali. Dohoda o investícii pri Nitre naďalej platí. No aj vďaka tejto novinárskej kačici je vidieť, že prípadný Brexit môže mať aj vážne ekonomické dopady na všetky štáty Európskej únie.

Otvorený trh pre tovary

Najideálnejším scenárom pre všetkých by teda bolo, ak by Británia po prípadnom odchode z Únie získala postavenie ako Nórsko, alebo Švajčiarsko – a teda, že by ostal otvorený trh pre tovary a služby, aj pracovný trh pre ľudí.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Koniec sveta

Rozvod s Európskou úniou trvá niekoľko rokov. „Referendum, odobrenie, oznámenie, rokovania, budeme svedkami niekoľkoročného procesu, na konci ktorého sa dozvieme, ako na tom nová Európa bude,“ vysvetľuje analytik INESS Martin Vlachynský.

„Iba 3 výsledky volieb nás delia od konca sveta v podobe, v akej ho poznáme. Brexit by bol prvým zlým výsledkom, ktorý môže spustiť veci, ktoré si ani nevieme predstaviť,“ tvrdí politológ Marián Leško.

Na krúžkovanie zotrvania Británie v Európskej Únii obyvateľov vyzval aj premiér David Cameron. Brexit môže údajne vážne ohroziť aj medzinárodný boj proti terorizmu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices