Britské referendum je sčítané. Proti Únii bolo 17,4 milióna Britov

LONDÝN – Britskí voliči vo štvrtkovom referende rozhodli, že Británia po viac ako 40 rokoch vystúpi z Európskej únie. Po sčítaní hlasov vo všetkých 382 obvodoch sa pre brexit (odchod z únie) vyslovilo 51,9 percenta voličov, zatiaľ čo v EÚ chcelo zotrvať necelých 48,1 percenta.

Britská libra reagovala poklesom voči doláru na tridsaťročné minimum, oslabilo aj euro a klesli ceny ropy. Vodca protieurópske strany UKIP Nigel Farage vyzval premiéra Davida Camerona k odstúpeniu, podstatná časť vládnych konzervatívcov však chce, aby šéf vlády pokračoval. Protievropští politici z Francúzska a Holandska požadujú vypísanie referend vo svojich krajinách.

Pre brexit sa vyslovilo vyše 17,4 milióna Britov, zatiaľ čo proti hlasovalo 16,1 milióna. Odchod z EÚ podporili najmä vidiecke oblasti Anglicka a tiež menšie mestá.Naopak obyvatelia veľkých miest boli proti, avšak nie v tak silnej miere, ako sa predpokladalo. Prakticky celé Škótsko hlasovalo pre zotrvanie v EÚ, baštou brexitu sa naproti tomu stal Wales.

Vysoká účasť

Britského referenda sa zúčastnilo spolu 72,2 percenta voličov, čo je o šesť percentuálnych bodov viac, než koľko prišlo k minuloročným voľbám. Vysoká účasť bola v Anglicku, naopak pomerne málo ľudí prišlo voliť v Škótsku a Severnom Írsku, v ktorých ľudia hlasovali pre zotrvanie v EÚ. Škótski nacionalisti už dali najavo, že sa budú usilovať o nové referendum o nezávislosti na Británii, ktoré by im umožnilo opätovné pristúpenie k EÚ.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Farage označil dnešok za „deň britskej nezávislosti“ a sa stúpenci už oslavoval víťazstvo, zatiaľ čo Cameron chce k národu prehovoriť v najbližších desiatkach minút.

Úspech

Vodcovia protieurópskych strán vo Francúzsku a Holandsku Marine Le Pen a Geert Wilders označili výsledok britského hlasovania za úspech a vyzvali na vypísanie obdobných referend vo vlastných krajinách.

Libra v reakcii na brexit klesla na najnižšiu úroveň od roku 1985 a ocitla sa pod hranicou 1,35 dolára. Prepadlo sa aj euro, ktoré k doláru kleslo o štyri percentá. Svetové ceny ropy poklesli pre brexitu o šesť percent.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices