David Cameron sa vzdá premiérskeho kresla, dôvodom je brexit

LONDÝN – Británia potrebuje po rozhodnutí voličov o vystúpení z Európskej únie nové vedenie, povedal dnes premiér David Cameron. Svoju funkciu opustí na jeseň. Ministerský predseda to povedal v prejave pred svojím sídlom v Downing Street. O jeho nástupcovi rozhodne októbrová konferencie Konzervatívnej strany.

Cameron bojoval v kampani za zotrvanie Británie v Únii, jeho výzvy ale Briti nepočúvali.

„Nemyslím, že by bolo správne, aby som bol kapitánom, ktorý sa pokúsi viesť našu krajinu do jej ďalšieho cieľa,“ povedal novinárom Cameron s tým, že je pyšný na šesť rokov, po ktorej krajine viedol.

Hlasy za stabilitu

Časť zákonodarcov Cameronovej Konzervatívnej strany pritom v prvých hodinách podporila jeho zotrvanie vo funkcii. „Teraz potrebujeme stabilitu. Áno, mal by zostať,“ odpovedal na otázku o Cameronovej budúcnosti predne konzervatívny poslanec Andrew Bridgen, ktorý bol v kampani zástancom brexitu, teda vystúpenia z EÚ.

Hlasy proti Cameronovi

K odstúpeniu premiéra naopak vyzval vodca protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage, pre ktorého je výsledok referenda veľkým víťazstvom.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Vládu by podľa neho mal zostaviť niektorý zo zástancov brexitu medzi konzervatívcami, napríklad súčasný minister spravodlivosti Michael Gove alebo bývalý londýnsky starosta Boris Johnson. Cameronova rezignácia bola tiež požiadavkou bývalého prvého ministra Škótska Alexa Salmonda, podľa ktorého brexit oprávňuje Škótov k ďalšiemu referendu o nezávislosti na Británii.

Cameron britských občanov uistil, že sa ich v najbližšej dobe nedotknú žiadne zásadné zmeny, a vyhlásil, že budúce vzťahy s EÚ bude krajina ešte len riešiť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices