Reakcie slovenských europoslancov na výsledky britského referenda

Poslanci Európskeho parlamentu reagovali na výsledky referenda o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie. Poslanci odpovedali na otázku: Aký je Váš názor na výsledky britského referenda a čo to podľa vás znamená pre EÚ/Slovensko a ako vidíte ďalši vývoj?

Monika FLAŠÍKOVÁ BEŇOVÁ

“Odchod Británie z Európskej únie je zlou správou. Je však veľmi dôležité rešpektovať rozhodnutie a vôľu občanov. Brexit je vysokou cenou za nerozvážnosť britského premiéra. Nezvládol zahrávanie sa s nacionalizmom pri posledných parlamentných voľbách. Pre jednorazové víťazstvo bol ochotný krátkozrako obetovať desiatky rokov trvajúce náročné budovanie vzájomného partnerstva v Európe. Výsledok včerajšieho referenda nepochybne výraznou mierou ovplyvní aj priebeh a vykonávanie nášho predsedníctva v Rade EÚ.”

Vladimír MAŇKA

“Britský premiér David Cameron vymyslel referendum len preto, aby potlačil napätie vo svojej vlastnej strane a aby bol druhýkrát zvolený za premiéra. Kvôli svojim osobným cieľom neváhal ohroziť britskú ekonomiku, budúcnosť Veľkej Británie a celej Európskej únie. V dnešnom nestabilnom svete nemôže žiadna krajina Európy obstáť sama. Migračná kríza, klimatické zmeny, bezpečnosť dodávok energií, daňové úniky, daňové podvody, spoločná bezpečnostná a obranná politika, digitálna únia, roaming, pomoc zamestnanosti, pomoc zaostalým regiónom, mladým ľuďom vyžaduje spoločné riešenia! Európska únia, to nie sú úradníci v Bruseli. Európska únia, to je hlavne 28 vlád, 28 národných parlamentov, desiatky slobodných národov a národností, ktoré ak budú spolupracovať, prinesú ľuďom v našom spoločenstve najvyššiu prosperitu a kvalitu života. Nepotrebujeme politikov, ktorí vytvárajú napätie, hádky a nenávisť. Potrebujeme, aby nás zastupovali kvalitní, neskorumpovaní politici, ktorí sú ochotní sadnúť si spolu za rokovací stôl, vypočuť sa navzájom a ktorí pred osobným prospechom uprednostnia záujmy všetkých. Ak sa naučíme takýchto ľudí rozoznať, ak nebudeme všetkých hádzať do jedného vreca, budeme na najlepšej ceste k úspechu.”

Miroslav MIKOLÁŠIK

“David Cameron zo snahy udržať sa v pozícii premiéra vyvolal hlboké následky a siaha na stabilitu Európy. V Británii týmto zdanlivým víťazstvom prevážil vlastný krátkodobý egoizmus nad jednotou celku a britskí občania ním skôr narazia na problémy, ako by získali veľké výhody. Som však zároveň presvedčený, že EÚ túto situáciu ustojí a bude naďalej priestorom spolupráce, demokracie a mieru.”

Richard SULÍK

“Únia dostala účet za to, že kradne ľuďom slobodu. Povinné kvóty? Obmedzenie legálnej držby zbraní? Max. litre pre wc nádržky? To všetko sú veci, do ktorých by sa Európska únia nemala miešať (a podľa princípu subsidiarity, ku ktorému sa hlási, ani nesmie), ale mieša sa. Dámy a páni v Bruseli vytrvalo ignorujú vôľu občanov a tak Briti včera rozhodli. Nechcú, aby ich niekto z Bruselu, bez dostatočnej demokratickej legitimácie, obmedzoval. Aby im vnucoval čoraz viac socializmu a nezmyselných regulácií. Tak tu je účet. Ak sa bruselskí mocipáni nezobudia, budú ďalšie krajiny nasledovať. Samozrejme, brexit prináša aj riziká. Ak si Briti nezvolia osvietenú vládu, budú sa mať horšie. Ak nebudú teraz dobre vyjednávať, môžu na to doplatiť. Ale celkovo si myslím, že môžu byť na tom lepšie. Veď koniec koncov Schengen a Euro aj tak nechceli a na eurofondoch budú miliardy šetriť. Ostáva dohoda o voľnom obchode (alebo členstvo v Európskom hospodárskom priestore) a najväčšiu chybu, ktorú môže EÚ teraz urobiť, je začať Britov trestať za to, že si dovolili sa slobodne rozhodnúť. To bude silný signál aj pre ostatné krajiny – pozrite sa, ako dopadnete, ak si dovolíte neposlúchať. Prirodzene, z krátkodobého hľadiska to značne ovplyvní vyznenie aj výsledky Slovenského predsedníctva v Rade EÚ, pričom slovenské priority budú viac v úzadí.”

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

Jana ŽITŇANSKÁ

“Rozhodnutím Veľkej Británie pribudla pre naše predsedníctvo nová zodpovednosť. Nebude to ľahké nielen pre nás ale pre Európu ako takú. A teraz nemyslím len ten dvojročný proces vyjednánia odchodu. Výsledok referenda môže v Európe spustiť domino efekt od severských krajín, cez Francúzsko či susedné Česko. Ak si ale niečo od Britov môžeme zobrať, tak ich schopnosť zachovať pokoj aj v horúcich chvíľach. Áno únia má svoje chyby, ale sú to aj naše chyby a sme jej pevnou súčasťou. Odchodom Veľkej Británie, žiaľ, žiaden dôvod na oslavu nemáme.”

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices