Benzín v lete opäť zdražie. Tankujte mimo diaľnice, ušetríte

BRATISLAVA – Časy, keď sme tankovali superlacný benzín za euro, sú preč. Tak, ako každé leto, aj teraz nás čaká zdražovanie. A nielen u nás, ale v celej Európe.

Toto sezónne zdražovanie vyplýva z toho, že ľudia viac cestujú a tak sa zvyšuje dopyt.  Podľa analytika Tomáša Mikulíka by to však počas tohto leta nemalo byť až také zlé, ako v minulosti.

„Sme stále približne o 10 centov nižšie ako sme boli v júni minulého roka a je veľmi pravdepodobné, že tento trend zostane zachovaný. Palivá môžu ísť mierne nahor, ale minuloročné maximá, ktoré boli na úrovni 1,4 pri benzíne a 1,2 pri nafte by sme určite prekonať nemali, pokiaľ sa nestane niečo nepredvítateľné,“ hovorí Mikulík.

Drahší benzín

Stále platí, že benzín na Slovensku je v porovnaní s ostatnými krajinami väčšinou drahší. Momentálne je priemerná cena benzínu na Slovensku 1,26 eura.

Vysvetliť sa to dá na príklade. Ak má auto priemernú spotrebu 6,5 litra benzínu na 100 kilometrov a šlo by do Bulharska, napríklad do Varny z Bratislavy, stála by ho jedna cesta 104 eur. Z Košíc by ho to vyšlo 91 eur. Ak by sa vybralo z Bratislavy napríklad do talianskeho Bibione, vyšla by ho cesta tam na 50 Eur a z Košíc by zaplatilo za benzín 75 eur. Za benzín z Bratislavy do chorvátskeho Zadaru by zaplatilo 57 eur a z Košíc by to stálo 74 eur.

Viac..  Odzvoní spaľovacím motorom po roku 2035? Europolitici pripúšťajú zmenu

To ale platí pri cenách benzínu, ktoré máme na Slovensku – teda priemerne to 1,26 eura. Ak natankujete inde, môžete ušetriť.

Ak natankujete plnú 50 litrovú nádrž, tak na Slovensku, zaplatíte 63 eur a v Rakúsku 58 eur 20 centov. Rozdiel je aj v tom, či budete tankovať na diaľnici alebo mimo nej. „V mestách alebo mestečkách sa tankuje lacnejšie ako na diaľniciach, je to trend v Európe za posledné roky. Zažil som to v Nemecku. Napríklad v meste stála nafta 70 centov, ale na diaľnici už jedno euro. Ale v Chorvátsku zakaždým, keď zídete z diaľnice, musíte zaplatiť mýto,“ povedal dopravný konzultant Maroš Palesch.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices