brexit
PHOTO: Reprofoto/Noviny.sk.

Historická kríza, neistá budúcnosť. Nemecká tlač píše o brexite

BERLÍN/VIEDEŇ/BERN – Rozhodnutie Británie vystúpiť z Európskej únie aj v sobotu dominuje nemeckej tlači. Píše o historickej kríze, rozkolísanom kontinente, neistej budúcnosti, zlyhaní britského premiéra Davida Camerona aj o chybách nemeckej kancelárky Angely Merkel.

Najčítanejší nemecký denník Bild má na titulnej strane čiernobielu britskú vlajku a nápis OUTsch! (Au)!. „Až do konca sme verili. Márne. Prichádza brexit. S Britmi stráca Nemecko jedného z najdôležitejších partnerov v EÚ. Krízou otrasená Európa má teraz o jednu katastrofu naviac. kontinent stojí pred mesiacmi možno rokmi neistoty,“ píše Bild na titulnej strane.

S Britmi sa lúči aj denník Süddeutsche Zeitung, ktorý zvolil titulok Bye-Bye, Britain (Zbohom Británia). V úvodníku denník vyjadruje presvedčenie, že európske spoločenstvo čelí najväčšej kríze za celú svoju históriu. V hlavnom komentári denník píše, že sa teraz v európskych krajinách nájde veľa síl, ktoré by chceli napodobniť Britov a už nebude jednoduché dostať ich pod kontrolu.

Možno to ale bude práve kríza spôsobená brexitom, ktorá Európanom ukáže, o ako veľa by mohli prísť. „Európske hodnoty, sila európskeho práva, ukážková schopnosť nájsť kompromis medzi 28 krajinami robí kontinent silným a príťažlivým,“ je presvedčený denník, podľa ktorého si to občas Európa uvedomí, až keď sa jej konštrukcia rozkolísa.

Čo bude ďalej?

Práve na to, čo bude ďalej s Európou, sa na titulnej strane pýta denník Die Welt, podľa ktorého mali na rozhodnutie Britov výrazný vplyv aj šéfovia vlád ostatných krajín EÚ a najmä kancelárka Angela Merkel svojím postupom pri riešení migrácie. Únia teraz podľa denníka potrebuje viacero reforiem – obmedzenie demokratického deficitu a posilnenie Európskeho parlamentu alebo zjednodušenie bruselských inštitúcií.

Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung zas v hlavnom komentári píše o zlyhaní britského premiéra a tiež o tom, že už skoro sa možno Briti dozvedia, aké následky bude mať referendum pre súdržnosť krajiny, kde Škóti a Severní Íri hlasovali za zotrvanie v Únii.

Vystavili účet

Briti vo štvrtkovom referende vystavili Európskejj únii účet za chyby, ktorých sa dopustila a pritom sa pramálo poučila. Píše v sobotu v komentári k výsledkom britského hlasovania o vystúpenie z EÚ rakúsky denník Der Standard. Brexit je víťazstvom tých, ktorých negatívne zasiahla globalizácia, nad elitami, komentuje denník Die Presse. Rakúske i švajčiarske noviny sa zhodujú: Európa potrebuje novú víziu.

Odchodom Británie Európa nestratila len jedného zo svojich členov, ale aj vplyv na medzinárodnom poli, píše v komentári Der Standard. Európskej únii Briti v referende vystavili „účet za chyby a krízy, z ktorých sa vôbec alebo nedostatočne poučila“. EÚ podľa rakúskeho denníka v posledných rokoch príliš rýchlo prijímala nových členov, bez toho aby sa starala o vlastnú kondíciu, čo sa prejavilo už počas krízy okolo eurozóny a znovu s plnou silou počas migračnej krízy.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Nedostatok sebareflexie

Nedostatok sebareflexie viedol k strate dôvery občanov v Únii, píše ďalej Der Standard. Najhoršou správou pre Európu podľa denníka teraz je, že sa podľa prvých reakcií z Bruselu po referende zdá, že poučenie neprinesie ani brexit. Európsky projekt má pritom budúcnosť len vtedy, ak sa na ňom budú podieľať aj občania. V súčasnom stave je ale EÚ „projektom elít, nie srdcovou záležitosťou jej občanov“ a to sa musí zmeniť, uzatvára Der Standard.

Tiež ďalší rakúsky denník – Die Presse – píše, že EÚ musí v záujme sebazáchovy podstúpiť reformu, ktorej výsledkom by mala byť únia, ktorá bude „zmesou rozumnej subsidiarity a jasného nie byrokracii a zároveň jednotných pravidiel pre niekoľko málo problémov, ktoré presahujú hranice, ako je napríklad utečenecká politika“. Zároveň ale komentár uznáva, že takúto Úniu je v súčasnosti len veľmi ťažko dosiahnuť.

Víťazstvo outsiderov

Die Presse varuje pred úvahami o obmedzení volebného práva, ktoré sa v súvislosti s referendom vyrojili. „Pre voličov neexistuje príliš komplexné téma, len príliš málo informácií o komplexných témach,“ uvádza denník. Víťazstvo brexitu podľa denníka bolo víťazstvom „outsiderov nad dekadentným establishmentom, víťazstvo ľudu so subjektívnym pocitom strát spôsobených globalizáciou nad elitou“.

„Je načase začať otvorený rozhovor o účele a stave Európskej únie,“ píše švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung. Takýto rozhovor je totiž podľa neho jedinou šancou, ako získať občanov, ktorí sú stále viac euroskeptickí a eurofóbni, pre ideu zjednotenej Európy. „Cieľa ‚stále užšej únie‘ je potrebné sa vzdať. Je nutná nová vízia, ktorá by Európe dala identitu,“ komentuje denník. najreálnejší je vznik únie mnohých integračných kruhov, ktorá by umožňovala členským krajinám takú mieru integrácie a jej rýchlosť, akú si prajú občania, dodáva denník.

Nádej

Podľa švajčiarskeho denníka Tages-Anzeiger by bola rýchla normalizácia vzťahov EÚ s Britániou možná len v prípade, keby predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker odstúpil a uvoľnil miesto niekomu mladšiemu, kto by Európanom dal nádej.

„Pokiaľ EÚ dokáže počúvať ľudí a spochybniť svoje dogmy o voľnom pohybe osôb, má mierový projekt ďalej najlepšie vyhliadky. Jedinou alternatívou k tomu je, že sa rozpadne, a my sa vrátime do čias neistoty po druhej svetovej vojne,“píše Tages-Anzeiger.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices