Predseda Palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás. PHOTO: © European Union- EP.

Mahmúd Abbás požiadal poslancov o pomoc pri budovaní Palestínskeho štátu

Nastal čas, aby náš ľud mohol žiť slobodne, bez múrov a kontrolných stanovíšť, vyhlásil predseda Palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás vo svojom prejave na pôde Európskeho parlamentu. Poslancom tlmočil vďaku svojho ľudu za to, že EP uznal Palestínsky štát, a kritizoval Izrael za pokračujúcu okupáciu palestínskych území.

 „Palestínsky národ chce žiť v plnej zvrchovanosti a EÚ ako kľúčový hráč pomáha vytvárať zárodok Palestínskeho štátu,” uviedol prezident Abbás. Poslancov vyzval na zintenzívnenie pomoci v snahe o nájdenie spravodlivého riešenia konfliktu na Blízkom východe, ktoré by malo byť založené na existencii dvoch štátov v hraniciach z roku 1967.

Palestínsky prezident privítal nedávnu francúzsku iniciatívu na oživenie blízkovýchodných mierových rozhovorov, zasadil sa však aj za stanovenie termínu ich ukončenia.

Mahmúd Abbás zároveň odsúdil využívanie násilia a teroristických útokov ako prostriedkov na budovanie štátu. Varoval však, že región bude možné zbaviť terorizmu iba vtedy, keď Izrael ukončí okupáciu palestínskych území. „Izrael premenil našu krajinu na otvorenú väznicu,” vyhlásil.

Viac..  Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie

Predseda EP Martin Schulz uviedol, že pomoc pri zaisťovaní stability a riadneho fungovania Palestíny je morálnou povinnosťou EÚ. „Vaša dnešná prítomnosť [v EP] deň potom, ako tu prehovoril prezident Rivlin, vysiela silný odkaz, že vôľa dosiahnuť trvalý mier medzi Izraelom a Palestínou je stále nažive,” dodal.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, …

Consent choices