Zemetrasenie i zrodenie novej Británie, reaguje tamojšia tlač na brexit

LONDÝN – Britské denníky v sobotu odrážajú bezprecedentné štvrtkové rozhodnutie Britov odísť z Európskej únie dramatickými titulkami navyše doplnené o fotografie premiéra Davida Camerona, ako na Downing Street oznamuje svoju rezignáciu. Zemetrasenie brexitu, napísal napríklad na titulnej strane The Times.

Británia sa trhá od Európy, napísal ekonomický denník Financial Times na pozadí čiernobielej fotografie zdrveného Camerona. Koniec. A von, uviedol The Guardian, ktorý rovnako ako Financial Times a The Times pred referendom podporoval zotrvanie krajiny v Únii.

The Daily Telegraph, ktorý bol pevným zástancom brexitu, oslavuje Zrodenie novej Británie. Bulvár Daily Star víta výsledok titulkom Teraz poďme urobiť Britániu opäť veľkou. Sme vonku z EÚ, hlási nadšene ďalší bulvárny denník Daily Express a tvrdí, že referendum „navždy zmenilo našu krajinu“.

Čo bude, sakra, ďalej?

Daily Mirror, ktorý bol ako jediný z bulvárov proti brexitu, sa pýta Čo bude, sakra, ďalej? The Independent, ktorý vychádza už len na internete, priniesol fotografiu bývalého londýnskeho starostu a popredného predstaviteľa kampane za brexit Borisa Johnsona pod titulkom Vítajte na Borisov ostrov.

Škótsky Daily Record vyzýva škótsku prvú ministerku Nicolu Strugeon Choď do EÚ, dievča a zdôrazňuje, že šéfka škótskej vlády nemá inú možnosť, „než spustiť druhé referendum o samostatnosti potom, čo anglické hlasy vytiahli Škótsko z Európy…“ Scottish Daily Mail zase píše o Rozpojenom kráľovstve.

Zabudnutí Briti

Podľa Daily Mail „zabudnutí ľudia“ Británie povstali, aby opäť získali kontrolu nad svojím osudom. „Krajina bola vždy globálnym hráčom a oslobodená od inštitucionálnych okovov EÚ môže – a bude- rozkvitať,“ domnieva sa The Daily Telegraph. Pripúšťa ale, že je teraz potrebné postupovať s „jasnou hlavou a chladnou kalkuláciou“, aby bola po historickej voľbe zaistená stabilita.

„Nie sme nezávislí,. Sme jednoducho izolovaní,“ napísal komentátor The Guardian Gary Younge. Kampaň za brexit sa prebrodila k víťazstvu „toxickou bažinou postkoloniálnej nostalgie, xenofóbie a všeobecnej nespokojnosti“.

Zatúlanie do sveta

Financial Times píše, že Británia sa „nenútene zatúlala do nového riskantného sveta“ a „rozbila vzťahy“ s najbližšími spojencami. Rozhodnutie musí byť rešpektované, ale vedúci predstavitelia Leave (Odísť) musia prejaviť „oveľa väčší zmysel pre zodpovednosť a poctivosť“, než v kampani, pretože inak bude Británii„akútne hroziť, že stratí kontrolu“. Najlepšou nádejou je, aby Británia zostala„angažovaná, otvorené a proeurópska“.

Najpredávanejší bulvár a stúpenec brexitu The Sun vyzýva k pokoju. „Nie je to koniec sveta. Británia sa trochu zmenila, to je celé. Ukáže sa, že to bolo pre krajinu veľké rozhodnutie,“ napísal.

Viac..  M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

Cameronova rezignácia

Denníky sa tiež zameriavajú na Cameronovu rezignáciu. Bývalý minister zahraničných vecí William Hague v denníku Daily Telegraph uviedol, že Británia stratila„významného a úspešného premiéra“. Denník tiež oceňuje „dôstojný spôsob“ jeho rezignácie.

Denník „i“ píše o jeho „čiastočnom úspechu“ vo funkcii, keď znížil rozpočtový deficit a legalizoval manželstvá homosexuálov. „Ale navždy sa bude spomínať na jeho osudovú neschopnosť získať voličov pre svoju európsku víziu v referende, ktoré v skutočnosti nikdy nechcel usporiadať,“ napísal denník.

Nie Johnson

Historik a komentátor Daily Mail Max Hastings tvrdí, že Camerona „pokorila jeho arogancia“. Další historik Dan Snow píše v denníku Daily Mirror, že Cameron v referende prehral „desivú stávku„. Británii hrozí, že prestane byť „veľkým hráčom a stane sa zakrpateným státočkom“. Veľkí politici minulosti by boli ohromení tým, čo urobil, napísal Snow. Komentátor Daily Express pripomína, že Cameron sa pripojil k mnohým vodcom Konzervatívnej strany, ktorých „zvrhla jedovatá téma Európy“.

Komentátorv tiež zaujíma Cameronov nástupca a uvádzajú najčastejšie Borisa Johnsona. Autor Johnsonovho životopisu Andrew Gimson v denníku Daily Mail napísal, že Johnsona nebudú mať radi „ľudia hlásiaci sa k establishmentu“, ktorí ho považujú za „gašpara na úrovni Donalda Trumpa“. Daily Mirror považuje možnosť, že by sa Johnson stal premiérom, za Nočnú moru na Downing Street.

Podľa The Times bude Cameronovou „poslednou misiou“ zabrániť Johnsonovi, aby získal kľúče od čísla 10 na Downing Street. Denník píše, že len málo ľudí v kancelárii súčasného premiéra pochybuje, že Cameron chce za nástupcu kohokoľvek „len nie Johnsona“. Domnieva sa, že preferovaniu kandidátkou na zastavenie Johnsona sa stala ministerka vnútra Theresa May.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices