Anthea McIntyre: Z technologického pokroku musia mať úžitok všetci naši farmári

Poľnohospodárstvo stojí v súčasnej dobe pred množstvom výziev – od klimatických zmien po nárast populácie a s ňou súvisiacu potrebu produkovať viac potravín. Parlamentné plénum prijalo iniciatívnu správu, v ktorej poslanci navrhujú, ako využiť technologické novinky v záujme udržateľného poľnohospodárstva. Pri tejto príležitosti britská konzervatívna poslankyňa Anthea McIntyre, odpovedala na otázky počas živého prenosu na Facebooku.

Poslankyňa McIntyre je presvedčená, že inovácie sa dajú využiť vo všetkých odvetviach poľnohospodárstva. „Musíme sa postarať o to, aby z technologického pokroku mali úžitok všetci naši farmári,“ hovorí. Taktiež je veľmi naklonená myšlienke spolupráce medzi farmármi a vedcami. „Veľmi by som chcela, aby sa farmári podieľali na vývoji nových vecí, aby mali z technológie nielen úžitok, ale aby tu razili cestu a upozorňovali na problémy, s ktorými sa stretávajú. Nie je to len o laboratóriách,“ dodáva.

Parlament sa vo svojej správe zaoberá viacerými oblasťami, kde by sa mal podporovať ďalší výskum, ako je napríklad šľachtenie rastlín. „Vďaka šľachteniu sa nám už podarilo ušetriť pôdu o rozlohe Lotyšska,“ vysvetľuje spravodajkyňa. „Vieme toho vypestovať viac na menších parcelách. Znamená to, že tak neničíme všetku biodiverzitu, ktorú chceme zachovať pre našu planétu,“ vysvetľuje hlavné výhody.

Viac..  Komisia začala vyšetrovanie nesúladu podľa aktu o digitálnych trhoch voči spoločnostiam Alphabet, Apple a Meta

McIntyre hovorila aj o hospodárení s vodou. „Je znepokojujúce, že poľnohospodárstvo používa 70% všetkej sladkej vody. V prvom rade musíme vyšľachtiť lepšie plodiny, ktoré by sa svoj rast potrebovali menej vody, no musíme sa zamerať aj na zavlažovacie techniky a ich presnosť,“ hovorí.

Technológie a poľnohospodárstvo. Mnohým táto kombinácia môže naháňať strach. No poslankyňa má na obavy občanov odpoveď: „Existuje veľa techník, o ktorých keby ľudia vedeli viac, tak by ich určite privítali. O technikách, ktoré sú k dispozícii a o tom, aký z nich môžeme mať úžitok potrebujeme oveľa širšiu debatu. Musíme sa pozerať na riziká i na potenciálne prínosy.“

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices