Európsky parlament tiež tlačí na Britov, aby rýchlo odišli z Únie

BERLÍN – Štyri veľké frakcie v Európskom parlamente chcú vyzvať britskú vládu, aby už v utorok začala rokovanie o vystúpení z Únie, napísal v nedeľu nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Uznesenie navrhnuté ľudovcami, sociálnymi demokratmi, liberálmi a zelenými by mal Parlament schváliť v utorok na mimoriadnom stretnutí k výsledkom britského referenda.

Podľa návrhu uznesenia je skorý začiatok procesu vystúpenia z Únie nevyhnutný. Chcú tak zabrániť škodlivej neistote a ochrániť integritu Únie. Frakcie ďalej zdôrazňujú, že nie je možné vyrokovať nové vzťahy Británie k Únii pred ukončením procesu jej vystúpenia.

Britský premiér David Cameron v piatok oznámil, že po víťazstve zástancov brexitu v referende skončí v októbri v premiérskej funkcii. Dal tiež najavo, že spustiť rozhovory o vystúpení podľa článku 50 únijnej zmluvy by mal až jeho nástupca.

Kedy spustia proces?

Európskym predstaviteľom sa ale takýto odklad nepáči – napríklad šestica ministrov zahraničných vecí zakladajúcich krajín európskeho spoločenstva sa v sobotu na stretnutí v Berlíne zhodla na tom, že rokovanie musí začať čo najskôr. Nemecká kancelárka Angela Merkel sa ale aj tak domnieva, že prípadný drobný odklad nebude veľkým problémom.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Šéf jej úradu Peter Altmaier v nedeľu nemeckému rozhlasu povedal, že nemá zatiaľ vôbec žiadne náznaky toho, že by Briti už v utorok chceli spustiť proces vystúpenia z Únie. Očakáva sa skôr, že sa tak stane v nasledujúcich týždňoch alebo mesiacoch.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices