Lajčák navrhol stretnutie ministrov EÚ o budúcnosti Európy po brexite

Slovensko je pripravené usporiadať neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí 27 členských štátov Európskej únie k následkom britského referenda na budúcnosť Európy. V Prahe to uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák po stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky, Nemecka a Francúzska.

Navrhol som, že v najbližšom období zorganizujeme na Slovensku neformálne ministerské zasadnutie, aby sme dôkladne zhodnotili vzniknutú situáciu v Európe a ďalšie kroky, ako na ňu zareagovať,“ povedal minister M. Lajčák.

Boli by sme radi, keby rokovania o budúcom usporiadaní vzťahov EÚ s Britániou boli maximálne konštruktívne, aby sme urobili všetko pre zachovanie komfortu našich občanov, podnikateľov a všetkých, ktorých sa odchod Británie z EÚ dotkne,“ zdôraznil minister M. Lajčák.

S kolegami z Vyšehradskej štvorky, Nemecka a Francúzska sa v Prahe stretol na pozvanie Českej republiky ako predsedníckej krajiny V4. Táto schôdzka sa konala len deň po bilaterálnom rokovaní ministra M. Lajčáka s nemeckým ministrom Frankom-Walterom Steinmeierom v Berlíne, kde diskutovali o následkoch britského rozhodnutia najmä v kontexte slovenského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa začína tento piatok 1. júla.

Ministri V4, Nemecka a Francúzska v pondelok na rokovaní v Prahe konštatovali, že je potrebné zabezpečiť jednotu a fungovanie EÚ. Pripomenuli, že Únia je projekt, ktorý naše krajiny potrebujú a treba urobiť všetko pre to, aby tento projekt pokračoval aj naďalej.

Musíme sa zamyslieť, prečo ľudia strácajú dôveru v európsky projekt a tu by mal začať každý od seba. Aj tu v Prahe sme sa zhodli, že tento proces obrody EÚ musí byť riadený členskými štátmi,“ uviedol minister M. Lajčák.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Podčiarkol tiež, že začiatok výstupového procesu Británie by sa nemal zbytočne odďaľovať. Treba zosúladiť právny stav a politickú realitu. Právne je Británia stále plnohodnotným členom Európskej únie, ale politicky – vzhľadom na výsledky referenda – je už v odlišnej situácii. To sa zosúladí až aktiváciou článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý sa vzťahuje na vystúpenie členskej krajiny z EÚ. Netreba sa samozrejme príliš ponáhľať, proces si vyžiada istý čas, ale nemožno to odkladať, lebo inak vznikne priestor pre rôzne interpretácie. Navyše ľudia v Británii aj v EÚ si zaslúžia vedieť, čo presne im britské rozhodnutie o odchode z EÚ prinesie,“ povedal minister M. Lajčák. Na schôdzke v Prahe sa okrem neho na pozvanie ministra zahraničných vecí ČR Lubomíra Zaorálka zúčastnil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjartó, poľský minister Witold Wasczcykowski, nemecký minister Frank-Walter Steinmeier a francúzsky minister Jean Marc Ayrault.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices