Monika Smolková
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Smolková o brexite: Škoda, že šéf EP nezvolal tak rýchlo zasadnutie aj v prípade migrantov

Rokovanie Európskeho parlamentu o rozhodnutí vystúpiť z EÚ vyplývajúce z referenda v Spojenom kráľovstve bolo zvolané veľmi rýchlo. V krátkom čase sa zmobilizovali všetci členovia europarlamentu. Škoda, že takto rýchlo nezvolal p. predseda Schulz Európsky parlament pred rokom, kedy cez Európu nekontrolovateľne prúdil milión migrantov. Možno by referendum vo Veľkej Británii dopadlo inak.

Referendum v Spojenom kráľovstve nastavilo zrkadlo pred predstaviteľov EÚ, aby sa hlbšie pozreli, čo robíme zle a ako dať nádej ľuďom v EÚ na lepšiu a bezpečnejšiu Európu. Predstaviteľka Rady EÚ, predsedajúcej krajiny Holandska, p. Hennis-Plasschaert vo svojom vystúpení veľmi presne pomenovala príčinu, pre ktorú chcú Briti vystúpiť z EÚ a prečo sú ľudia sklamaní zo spoločnej Európy. Je to „byrokratická príšera“, ktorej sme podľahli.

Na druhej strane, si musíme uvedomiť, že potrebujeme jednotnú Európu v boji proti terorizmu, radikalizmu a proti migrácii. Naopak, p. Juncker stále sníva a podľa jeho slov „jedno krídlo odpadlo, ale poletíme ďalej…,“ sú mimo dnešnej reality. Zabudol povedať, že síce letíme, ale vo veľkej turbulencii a za veľkej nespokojnosti obyvateľov EÚ. Reforma EÚ je dnes prioritou, ak chceme mladej generácií zanechať prosperujúcu, mierovú a bezpečnú Európu.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila europoslankyňa Monika Smolková.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices