Bratislava bude v septembri hostiť neformálny summit, prezradil Fico

BRUSEL – Bratislava v septembri privíta na neformálnom summite premiérov a prezidentov 27 členských štátov Únie. Na brífingu pred začiatkom Európskej rady v Bruseli to skonštatoval premiér Robert Fico.

O tejto možnosti Fico už podľa vlastných slov hovoril aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkel a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom.

„Privítal som, že návrh, ktorý padol v diskusii, podporili predstavitelia Európskej únie. Dnes ho podporil aj predseda Európskej rady Donald Tusk a môžeme preto skonštatovať, že v septembri sa bude konať v Bratislave neformálny summit 27 členských štátov EÚ. Jednoznačná téma bude, čo bude ďalej s Európskou úniou,“ povedal premiér.

Budúcnosť Únie

Dôvodom neformálneho summitu je, že podľa Fica Európa potrebuje diskusiu o svojej budúcnosti a je veľmi ťažké o tom neformálne diskutovať na riadnych zasadnutiach v Bruseli.

„Potrebujeme zásadnú diskusiu o fungovaní Európskej únie, potrebujeme zásadnú diskusiu o fungovaní eurozóny, ale ťažko sa závery k takejto zložitej diskusii dosahujú na rôznych formálnych summitoch,“ vysvetlil. Ako ďalej uviedol, bolo by chybou len pozvať lídrov a nepripravovať sa na diskusiu.

„Bolo by asi veľkou chybou očakávať, že sa stretne 27 premiérov a hláv štátov a dôjdu za niekoľko hodín k záverom. Preto napríklad na V4 sme sa dohodli, že ešte v lete spolu budeme hovoriť o vízii Európy, o tom, čo ďalej,“ dodal premiér s tým, že by bolo podľa neho dobré, aby práve V4 bola spomedzi štátov, ktoré vstúpili do EÚ v roku 2004, akýmsi lídrom v tejto diskusii.

Budúcnosť Škótska

Premiér sa k otázke budúcnosti Škótska nechcel zatiaľ vyjadrovať, najprv si podľa neho treba vypočuť Davida Camerona a riešiť veci s chladnou hlavou.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

„Netlačil by som na pílu, ale ani by som nebol pomalý. Musíme nájsť rozumné tempo, ako sa dohodnúť,“ dodal premiér. Zdôraznil, že si treba uvedomiť, že Slovensko má 80-tisíc ľudí vo Veľkej Británii.

„Budeme sa musieť postarať o týchto ľudí po tom, čo prestane platiť európska legislatíva na území Veľkej Británie. Aby neboli v polohe ľudí, ktorí majú menšie práva, aby neboli diskriminovaní. Sú tu ďalšie otázky, napríklad ako budú rozdelené európske inštitúcie,“ načrtol Fico ďalšie dôsledky brexitu.

„Je niekoľko krajín, ktoré na svojom území nemajú európske inštitúcie, ale to sú tak významné organizácie, ako napríklad Európska banka pre obnovu a rozvoj, že bude o to obrovský záujem v rámci EÚ. Ja nechcem vnímať odchod Veľkej Británie ako príležitosť na trhanie koristi,“ povedal na otázku, či Slovensko bude mať záujem o to, aby nejaká inštitúcia pôsobila na Slovensku.

Premiér takisto informoval, že v utorok večer by mali lídri schváliť závery Európskej rady. Tie podľa neho nie sú konfliktné. V stredu bude pokračovať neformálna diskusia lídrov k brexitu už bez Veľkej Británie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices