Reduta
PHOTO: Reprofoto/noviny.sk.

Reduta sa zmenila na kongresové centrum, privíta tisícky hostí

BRATISLAVA – Tisícky zahraničných delegátov na neformálnych ministerských zasadnutiach a stovky novinárov bude počas nášho predsedníctva v Rade Európskej únie (EÚ) hostiť jedna z najvýznamnejších kultúrno-spoločenských stavieb hlavného mesta Slovenska, Reduta. Sídelnú budovu Slovenskej filharmónie zmenili na kongresové centrum určené na neformálne zasadnutia ministrov štátov EÚ architekti, bratia Iľja Skoček mladší a Martin Skoček.

Úpravy začali projektovať ešte v septembri 2014 a budova sa začala meniť tento mesiac, po skončení 67. koncertnej sezóny Slovenskej filharmónie.

V budove Reduty sa budú konať všetky podujatia na najvyššej úrovni, 19 ministerských schôdzok aj septembrový summit lídrov, povedal novinárom počas dnešnej prehliadky Reduty minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. „Je za tým obrovské množstvo práce, aby sme premenili budovu, ktorá slúži najmä na koncertné účely, na kongresové centrum. To, čo sa mi páči je, že sme dokázali skĺbiť nádherné priestory historickej budovy s potrebným moderným vybavením,“ konštatoval šéf slovenskej diplomacie, ktorý si myslí, že firmy, ktoré vybrali, odviedli skvelú prácu.

Skúška priestorov

„Už tento týždeň v piatok tu bude rokovanie vlády s kolégiom komisárov Európskej komisie a potom sa Európska komisia stretne aj s vedením Národnej rady. To bude prvá skúška týchto priestorov,“ dodal pre médiá Lajčák. Polročné predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ prevezmeme od Holandska už v piatok 1. júla.

Vzhľad prvkov vonkajších pavilónov aj interiéru Reduty spája motív modrotlače, starej farbiarskej techniky využívanej pri výrobe krojov a odevov po celom Slovensku. Motív modrotlače je zároveň pomyselným spojením typickej modrej farby Európskej únie a ornamentu charakteristického pre Slovensko, známeho z ľudovej tvorby, informuje webstránka slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Logo

Logo nášho predsedníctva v čase vzniku návrhu bratov Skočekovcov známe nebolo. Logo tvorené zvláštnosťou slovenského jazyka – interpunkčnými znamienkami, do motívu modrotlače podľa architekta Martina Skočeka veľmi dobre zapadlo.

Priestory budovy Reduty, ktoré slúžia na koncertné účely, sa museli pre potreby kongresového centra prebudovať. Architekti to spravili bez stavebných zásahov tak, že do interiéru doplnili samostatne stojace dočasné stavby. Ide o viacero menších objektov – napríklad informačný pult, fotosteny či pult pre tlačové konferencie.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Rodina architektov

Vonkajšie pavilóny navrhli architekti výraznejšie, ako výtvarný prvok, ktorý upozorní na kongresovú funkciu Reduty. Ide o dva voľne stojace objekty, v ktorých sú zároveň umiestnené bezpečnostné rámy a skenery batožín. Tvarovo vychádzajú z klasického slovenského domu so šikmou strechou. Zároveň podľa architekta Iľju Skočeka mladšieho predstavujú štylizované vstupné brány pre návštevníkov – politikov, novinárov aj pre ochranku.

Bratia Iľja Skoček ml. a Martin Skoček pochádzajú zo známej rodiny architektov. Otec Iľja Skoček projektoval napríklad bratislavský Istropolis a mestské hradby a mama Marta Skočeková je známa najmä interiérom vstupných priestorov Slovenského rozhlasu. Obaja bratia majú za sebou rad realizácií. Za rekonštrukciu bratislavského hotela Albrecht na Mudroňovej ulici dostali ocenenie CE.ZA.AR. za rok 2009 v kategórii interiér.

Filharmónia sa presunula

Slovenská filharmónia zmenila počas predsedníctva Slovenskej republiky v Rade EÚ svoje koncertné miesto. Koncerty filharmonikov sa z bratislavskej Reduty presunuli od 14. júna do polovice októbra do historickej budovy Slovenského národného divadla (SND). Reduta dokončila pre potreby predsedníctva svoju rekonštrukciu.

Konkrétne išlo o obnovu priestorov bývalého kasína, ktorá sa dokončila v apríli tohto roka. Po novom sa z kasína stala Stĺpová sála, ktorá podľa vedenia filharmónie má veľmi dobrú akustiku a bude ďalším miestom koncertov filharmonikov.

Architektonická a technologická obnova priestoru Reduty otočeného do Námestia Ľudovíta Štúra stála približne 3,554 milióna eur. Prvé koncerty sa tu uskutočnia už počas 52. Bratislavských hudobných slávností od 18. novembra do 4. decembra tohto roka.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices