Logo
Logo slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Anna Záborská: Vďaka SK PRES môžeme posilniť náš vplyv na európskej úrovni

Vedenia v Rade ministrov EÚ sa 1.7. ujme na šesť mesiacov Slovensko. Krajina si za svoje priority určila posilnenie hospodárstva EÚ, modernizáciu a prehĺbenie spoločného trhu v oblastiach energetiky a digitálnej ekonomiky, ale aj presadzovanie udržateľnej migračnej a azylovej politiky. To všetko v novej situácii po referende v Spojenom kráľovstve, v ktorom si Briti zvolili budúcnosť mimo EÚ. Prečítajte si, čo od predsedníctva očakávajú slovenskí poslanci z najsilnejších politických skupín.

Program a priority slovenského predsedníctva budú aj predmetom stredajšej plenárnej rozpravy, v rámci ktorej vystúpi slovenský premiér Róbert Fico a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Čo od predsedníctva očakávajú slovenskí europoslanci?

Anna Záborská, EPP

Predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ je rukolapným dôkazom toho, že sme dnes skutočne rovnocenným partnerom pre veľké európske národy. Ak sa nám podarí uzavrieť alebo posunúť dopredu rokovania o dôležitých témach, ktoré prinesú prospech občanom nielen Slovenska, ale celej EÚ, posilníme tým našu vážnosť a vplyv na európskom fóre. Zároveň verím, že predsedníctvo v Únii prinesie Slovensku aj zlepšenie štátnej správy.

Počas nášho predsedníctva sa začnú aj rokovania o podmienkach vystúpenia Veľkej Británie z EÚ. Bude to veľká výzva nielen pre slovenskú diplomaciu, ale pre celú Úniu. Bude nesmierne ťažké zachovať rozsah a vzájomnú výhodnosť ekonomickej spolupráce a na druhej strane ukázať, že členstvo v EÚ prináša štátom aj ich občanom viac, ako dvojstranné obchodné dohody.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Vladimír Maňka, S&D

Európska únia je v dôsledku veľkého počtu kríz a výziev vystavená tlaku. Rastie extrémizmus,  nacionalistické tendencie a euroskepticizmus. Migračná kríza, klimatické zmeny, bezpečnosť dodávok energií, daňové úniky, daňové podvody, spoločná bezpečnostná a obranná politika, digitálna únia, roaming, pomoc zamestnanosti, pomoc zaostalým regiónom, mladým ľuďom vyžaduje spoločné riešenia! Naša ambícia – zvýšiť odolnosť Únie voči vonkajším aj vnútorným výzvam a obnoviť dôveru občanov v európsky projekt.

Britský premiér David Cameron neváhal kvôli svojim osobným cieľom ohroziť britskú ekonomiku, budúcnosť Veľkej Británie a celej Európskej únie. Nepotrebujeme politikov, ktorí vytvárajú napätie, hádky a nenávisť. Potrebujeme, aby nás zastupovali politici, ktorí sú ochotní sadnúť si spolu za rokovací stôl, vypočuť sa navzájom a ktorí uprednostnia záujmy všetkých.

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices