brexit london
Protest v Londýne proti brexitu. Reprofoto: noviny.sk

Viac ako 40 tisíc ľudí protestovalo v Londýne proti brexitu

LONDÝN – V centre Londýna demonštrovali desaťtisíce prevažne mladých odporcov odchodu Veľkej Británie z Európskej únie (brexitu), ktorý britskí voliči schválili v júnovom referende. Usporiadatelia protestného sprievodu, ktorý šiel k sídlu parlamentu, veria, že brexit je možné ešte zastaviť.

Podľa organizátorov sa na demonštrácii zišlo okolo 40 tisícľudí. Rovnaký počet uvádza aj stanica BBC, ktorá usúdila, že prišlo rozhodne viac ľudí, než sa očakávalo. Úrady sa k účasti nevyjadrili.

„Môžeme sňať prst z tlačidla pre sebazničenie a zabrániť brexitu. A to odmietnutím, že referendum má hodnotu konečného rozhodnutia. Neopúšťajme budúcu generáciu. Demonštrujme. Pomôžte a zastavme brexit,“ povedal na Facebooku jeden z organizátorov sprievodu Keiran MacDermott. Narážal na skutočnosť, že referendum nie je v krajine právne záväzné a brexit musí ešte schváliť parlament.

Klamstvá v kampani
Podľa herca Marka Thomasa z radov usporiadateľov, britskí zákonodarcovia by nemali podporovať odchod, ktorý je podľa neho výsledkom preháňania a prekrúcania, ktorých sa dopúšťali zástancovia brexitu ohľadom imigrácie a financovania EÚ. „Pristúpili by sme na výsledok referenda, keby sa odohrávalo na patričnej úrovni. Ale bolo plné dezinformácií,“ povedal agentúre AP Thomas v sprievode. „Rozhodli sme sa zle pre klamstvá v kampani za brexit,“ tvrdí 37-ročná Casey.

„Ráno po hlasovaní som bol skutočne ohromený. Cítim sa hlboko zneistený ohľadom svojej budúcnosti,“ vysvetlil agentúre Reuters svoju účasť v demonštrácii 25-ročný Nathaniel Samson zo severného Londýna. Pre zotrvanie v EÚ hlasovalo v metropole pri plebiscite 60 percent obyvateľov.

Hlasovanie ľutujú
Po oznámení výsledku referenda, ktorý mnohých šokoval, sa objavili špekulácie o tom, čo odchod z Únie bude pre Britov vlastne všetko znamenať, uviedol denník The Independent. Dodal, že podľa novej ankety 1,2 milióna voličov, ktorí hlasovali pre brexit, to teraz ľutujú.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

„Všetci vedia, že v prípade nového referenda by sme hlasovali za zotrvanie,“ verí podľa AFP 82-ročný Nicholas Light.

Skupina opozičných poslancov podľa britského denníka v písomnom vyhlásení uviedla, že doteraz neznáme podmienky, za akých bude krajina vystupovať z EÚ a ktoré Londýn až v nasledujúcich rokoch vyjedná s Úniou, musia Briti schváliť v ďalšom referende.

Predčasné parlamentné voľby
Podľa výsledkov prieskumu agentúry Ipsos Mori pre stanicu BBC si 16 percent Britov, ktorí sa zúčastnili referenda, myslí, že Spojené kráľovstvo nakoniec zostane v Únii. Ďalších 22 percent to považuje za možné. Takmer polovica respondentov sa vyjadrila pre predčasné parlamentné voľby, aby otázky brexitu riešila nová vláda.

To ale špičky vládnych konzervatívcov, ktorí referendum iniciovali, odmietajú. Sú odhodlaní vyviesť krajinu za čo najlepších podmienok z Únie, ako rozhodli občania v referende.

Nový premiér
Situácia v Británii sa pravdepodobne začne vyjasňovať až po 9. septembri, kedy sa má oznámiť meno nástupcu premiéra Davida Camerona v čele Konzervatívnej strany a britskej vlády. Nový premiér najprv vyzve parlament na schválenie brexitu, ako rozhodli ľudia v plebiscite. Potom začnú formálne kroky na vystúpenie z EÚ, čím začne proces vyjednávania podmienok odchodu a budúcich vzťahov Británie s Úniou.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices