pierre-krahenbuhl
Pierre Krähenbühl. PHOTO: © European Union.

Pierre Krähenbühl: Máme tu ďalšiu generáciu traumatizovaných palestínskych utečencov

Poslanci zahraničného a rozvojového výboru sa stretli so šéfom Agentúry ONS pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) Pierrom Krähenbühlom. Hovoril s nimi o tom, aký dopad má na palestínskych utečencov päť rokov trvajúca vojna v Sýrii i deväťročné blokovanie Gazy. Až 95% palestínskych utečencov v Sýrii je odkázaných na humanitárnu pomoc a 65% mladých obyvateľov Gazy je nezamestnaných. Medzinárodné spoločenstvo vyzval k tomu, aby pracovalo na riešení problémov na Blízkom východe.

Aký dopad má vojna v Sýrii na tamojších palestínskych utečencov?

Sýria bola miestom, kde boli palestínski utečenci vítaní. Mohli sa tu zamestnať a boli tu vo veľkej miere samostatní. No dnes je až 95% palestínskych utečencov v Sýrii úplne závislých na UNRWA, 60% bolo presídlených a okolo 120 000 krajinu už opustilo. Týchto ľudí poznačilo nútené vysídľovanie v roku 1948, neskôr i v roku 1967 a dnes je tu ďalšia generácia, ktorá je traumatizovaná stratou domova, živobytia a členov rodiny.

Od začiatku konfliktu v Sýrii uplynú onedlho dva roky. Môžete nám popísať tamojšiu situáciu?

Niektoré oblasti boli znovu vystavané, ostatné vôbec nie. No to, čo sa nedá zmapovať, sú jazvy na duši, ktoré sú výsledkom 50 ročnej okupácie a 10 ročnej blokády. V roku 2000 poskytovala UNRWA potravinovú pomoc pre 80 000 Gazanov, dnes je ich počet 900 000. Ide o  vzdelaných ľudí, ktorí boli predtým do veľkej miery sebestační, no dnes sú závislí na potravinovej pomoci. Blokáda, ako forma kolektívneho trestu, je v zmysle medzinárodného práva ilegálna.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

65% mladých ľudí z pásma Gazy je nezamestnaných a 90% školopovinných detí ešte nikdy v živote nebolo mimo tejto oblasti. Ich štvrte sú napoly zničené a napoly zrenovované a za svoj krátky život už videli tri vojny jednu po druhej. Keďže tu neexistujú reálne vyhliadky na zamestnanie alebo slobodu pohybu, zvyšuje sa aj počet samovrážd.

Môžu situáciu využiť extrémistické skupiny?

Ak máte takéto obzory, tak tu môže byť určité pokušenie. No aj napriek svojim pochybám a skepticizmu, nie sú Palestínčania v súčasnosti vo veľkej miere naklonení extrémizmu a stále dúfajú, že medzinárodné spoločenstvo sa zmobilizuje.

V Európe musíme pochopiť, že ak sa nám nepodarí investovať do riešenia konfliktov, prinesie to dlhotrvajúce humanitárne krízy , keďže ľudia sú nútení opúšťať svoje domovy. Takže prvým ktorom je znovuvytvorenie politických výhľadov a ďalšou vecou, ktorá poskytuje nádej, je investovanie do vzdelania a ľudského rozvoja. Viac ako polovica rozpočtu UNRWA pochádza z EÚ a jej členských štátov, jej finančná a diplomatická pomoc je pre nás veľmi dôležitá.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, …

Consent choices