Kiska
Jean-Claude Juncker na návšteve u prezidenta Andreja Kisku. PHOTO: © European Union, 2016

Kiska: EÚ je symbol mieru a prosperity, len na to nemôžeme zabúdať

BRATISLAVA – To, o čom sa našim starým rodičom a rodičom ani nesnívalo, je teraz skutočnosť – predsedáme 500 miliónom obyvateľov Európskej únie (EÚ). V relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal prezident SR Andrej Kiska s tým, že je dôležité ľuďom pripomínať časy, kedy Slováci stáli na hraniciach, aby si súčasný stav viac vážili.

Kiska povedal, že Slovensko má okrem úlohy viesť predsedníctvo aj niekoľko domácich úloh, na ktoré nemôže zabudnúť. Jednou z nich je rozdielnosť v regiónoch. Východ Slovenska sa z predsedníctva SR a z EÚ vôbec neteší tak ako Bratislava či západ Slovenska.

To všetko len Brusel

„Naše vnútorné úlohy hádžeme na hlavy niekoho iného, na Brusel – to všetko len Brusel,“ povedal Kiska. Nevyjadrujú sa tak podľa neho len ľudia, ale aj slovenskí politici. „Ale Brusel nie je len Brusel, to sme aj my,“ povedal Kiska s tým, že Slovensko má v EÚ svojich zástupcov, ktorí v jeho záujme konajú. „Ak chceš byť kritik, príď s návrhom,“ povedal Kiska. Politici tak nahrávajú na smeč populistom a extrémistom.

„EÚ bol jeden úžasný projekt mieru, prosperity a slobody, pri každom jednom kroku európskych inštitúcií by sme na to mali aj myslieť“ vyhlásil Kiska pre RTVS. Aj preto ostáva v otázke brexitu pokojný.

Využime to

„Určite to nikoho nepotešilo, ale neznamená to rozvrat EÚ,“ povedal Kiska. Navyše to podľa neho nijako neovplyvní fungovanie a štruktúru NATO. Doteraz podľa neho EÚ nečelila toľkým problémom naraz, bolo v nej viac slnečných dní, ale teraz musíme prekonať tie druhé.

K tomu ako ich prekonať, sa Slovensko môže pokúsiť prispieť počas svojho predsedníctva v Rade EÚ. To, čo treba zmeniť a čomu sa bude venovať aj slovenské predsedníctvo je migračná politika, jednotný digitálny trh či energetická únia, aby Rusko už nevydieralo EÚ za plyn. Spájať sa treba tam, kde to môže mať výhody pre všetkých členov. V týchto témach ich Kiska vidí. „Sme tu, buďme na to pyšní a využime to,“dodal Kiska na záver.

Poslanci odtrhnutí od reality

Predseda slovenského parlamentu Andrej Danko vidí problémov viac ako Kiska. Podľa neho sú európski politici z Bruselu odtrhnutí od reality a my sme svedkami „najväčšej krízy politiky vo vzťahu k ľudom.“ „Chcem jasnú definíciu EÚ,“ povedal Danko pre RTVS v O 5 minút 12.

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

Čo je nám ako národu a štátu vlastné, to musí zostať v našej kompetencii, spojiť s ostatnými členskými štátmi sa ale môžeme podľa neho v otázkach obrany, bezpečnosti či sociálnych záležitostiach. Ak budú „naši ľudia pracovať za rovnakých podmienok ako Nemci či Francúzi“ Danko bude stáť na strane hlbšej integrácie krajiny do EÚ.

Tvárou a hlavou EÚ

Podľa premiéra Roberta Fica bude Slovensko najbližších šesť mesiacov „tvárou a hlavou EÚ,“ považuje to za šancu ako sa Slovensko môže zviditeľniť v Európe ešte viac. Povedal, že chce, „aby bola EÚ silný hospodársky hráč, posilniť vnútorný jednotný trh, aby migračná politika bola stabilná a bez výkyvov.“

EÚ má šancu to zvládnuť, aj keď čelí odchodu jednému z členských štátov. Dvadsaťsedem premiérov a hláv štátov však podľa neho má jasno v tom, čo chce. Ten, kto nevie, čo chce, je Veľká Británia.

Migračná politika

Fico sa naďalej nestotožňuje s najmä s migračnou politikov EÚ – pokutu 250 tisíc eur za jedného neprijatého utečenca považuje za neprijateľnú a deklaruje, že aj iné krajiny majú k tejto téme rovnaký názor ako on.

„Dôležité je, aby sme sa nepohádali. Témy, ktoré nás spájajú, treba realizovať okamžite, tým dáme najavo celému obyvateľstvu Európy, že sa vieme dohodnúť, témy, kde sa rozdeľujeme v názoroch treba dávať na nižšie úrovne diskusie, baviť sa o tom, až dôjdeme na odbornej úrovni k tomu, či sme alebo nie sme schopní to vyriešiť,“ povedal Fico.

Jeho modelom spolupráce Slovenska utečencom je jednoduchý – model Gabčíkovo. Ponúka iným krajinám, aby využili Slovensko ako prechodný azyl pre utečencov.„Európska únia je náš životný priestor a neuveriteľne nám pomohla. Nemáme iný ako tento priestor, preto sa oň musíme v každom prípade uchádzať,“ dodal premiér.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

Kiska

Andrej Kiska definitívne končí v politike. Čaká ho ďalšia operácia

Andrej Kiska (Za ľudí) už nebude na letnom sneme kandidovať znova za predsedu strany, a …

Consent choices