Galko
Ľubomír Galko. PHOTO: archív ĽG.

Ľubomír Galko: Bašternákovci z vedenia krajiny musia odísť

Odkaz, ktorý dnes posielajú čelní politickí predstavitelia našim obyvateľom, znie: Na Slovensku sa môže kradnúť, môže sa podvádzať, len sa o tom nesmie rozprávať, aby sa o tom nedozvedelo zahraničie.

Začiatok predsedníctva s trpkou príchuťou

Medzinárodná hanba bola naštartovaná. Slovensko od 1.7.2016 predsedá Rade EÚ a ako minister vnútra bude so s partnermi krajín EÚ rokovať človek, podozrivý z ťažkých zločinov. Človek, ktorý má čulé „obchodné“ styky s daňovým podvodníkom. Človek, ktorý, nevie vysvetliť viac ako 1500%-ný nárast svojich príjmov po tom, ako sa stal ministrom vnútra a človek, ktorý sa doslova výpalníckym spôsobom zmocňoval firiem alebo podielov v nich za symbolické ceny, pričom predávajúcich odmieňal lukratívnymi funkciami v štátnej správe.

O tom, že Robert Kaliňák je vo funkcii neudržateľný, dnes nepochybuje nik, vrátane jeho samého a vrátane jeho straníckeho šéfa. Hľadá sa len spôsob, ako mu „mandát“ ešte o pár mesiacov predĺžiť. Absurdným zdôvodnením – spomínaným predsedníctvom Slovenska a jeho „nenahraditeľnosťou“. Zároveň ústami premiéra a jeho verných je napádaná opozícia, ktorá tým, že o Kaliňákovi (a Bašternákovi) hovorí, vraj škodí Slovensku…

Absurdný postoj koaličných strán

Postoj koaličných partnerov Smeru – SD a ich predstaviteľov zo strán SNS, Most-Híd a Sieť je šokujúci. Buď Kaliňáka bránia vlastným telom (Bugár), zbabelo mlčia (Procházka, Šebej), vajatajú (Žitňanská, Cséfalvayová) alebo sa infantilne vyhovárajú (Danko).

Doslova šialené je, že niektorí z nich už dokonca prebrali premiérovu logiku a rétoriku. Teda nie je pre nich problém to, čo Robert Kaliňák a jeho skupina postvárali, ale je pre nich problémom, že sa o tom hovorí a že sa o tom dozvie zahraničie.

Odkaz, ktorý teda dnes posielajú čelní politickí predstavitelia našim obyvateľom, znie : „Na Slovensku sa môže kradnúť, môže sa podvádzať, len sa o tom nesmie rozprávať, aby sa o tom nedozvedelo zahraničie.“.

U „obrodenej“ SNS, ktorá veľmi rýchlo ukázala, že obrodená nie je ani za náprstok, to až tak neprekvapuje, ale u dvoch bývalých pravicových strán Most-Híd a Sieť, ktoré išli do vlády „dohliadať“ na Smer, tieto postoje rúcajú aj posledné zvyšky protikorupčných nádejí, ktoré do nich ich poslední priaznivci vkladali. Ukázalo sa, že aj svoje zvyšky morálky a cti obe tieto politické strany podpisom koaličnej zmluvy spláchli do zabudnutia. A občanom Slovenska dnes ponúkajú prázdno, sklamanie alebo až zhnusenie.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hlúpy populistický ťah potratmi

Nezmierime sa s tým a pokračujeme

V stredu budeme v NR SR  odvolávať Roberta Kaliňáka z pozície ministra vnútra a Roberta Fica z pozície predsedu vlády. Podpisy na odvolanie premiéra sme podali v piatok, lebo nám koalícia protiprávne prerušila schôdzu o odvolaní Roberta Kaliňáka.

Robert Fico v stredu nepadne – to je istota. Svedčí o tom aj to, že predseda NR SR najprv zvolal schôdzu o odvolávaní premiéra a až potom dal pokračovanie schôdze o odvolaní ministra vnútra (ak by „padol“ Robert Fico, padá celá vláda a schôdza o Robertovi Kaliňákovi už by nemala zmysel.)

Ale Robert Kaliňák by mohol. Ak vytvoríme dostatočný tlak občianskej verejnosti na koaličných partnerov Smeru. Cítime obrovskú podporu ľudí, ktorí nás po dvoch protestoch v Bratislave pred Bonaparte vyzývali, aby sme v protestoch pokračovali a rozšírili ich aj do iných miest.

Takže by som všetkých občanov, ktorí nám chcú potvrdiť mandát k odvolávaniu na stredajšiu mimoriadnu schôdzu pozval dnes (v pondelok 4. júla) na pokojnú demonštráciu do Bratislavy alebo do Košíc.

Informácie o demonštrácii v Bratislave sú na tomto linku:

https://www.facebook.com/events/1198912706806675/

Informácie o demonštrácii v Košiciach sú na tomto linku:

https://www.facebook.com/events/289052738122194/

Príďte sa jasne vyjadriť, že Bašternákovci vo vedení našej krajiny nielenže nie sú vítaní, ale sú niečím, s čím sa nikdy nezmierime.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany a podpredseda strany SaS.

O Ľubomír Galko

Ľubomír Galko - exminister obrany, tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť, poslanec NR SR.

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices