benova
Monika Flašíková-Beňová, slovenská europoslankyňa. PHOTO: © European Union - Source EP.

Monika Beňová: Peniaze na podporu zamestnanosti mladých musia ísť ruka v ruke so vzdelávaním

Poslanci Európskeho parlamentu budú vyhodnocovať, do akej miery sú nástroje na zvyšovanie zamestnanosti mladých úspešné. Týka sa to najmä iniciatívy na podporu ich zamestnávania a záruk pre mladých. Tie boli v posledných rokoch s rôznou mierou úspešnosti implementované v jednotlivých členských krajinách Európskej únie.

Napriek istej miere zlepšenia a veľkému množstvu voľných pracovných miest sú v Európe stále milióny mladých bez práce. Ukazuje sa, že samotné finančné nástroje nestačia. Je dôležité, aby išli ruka v ruke s kvalitným odborným vzdelávaním,“ uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

Školy musia podľa nej vedieť pružnejšie reagovať na potreby trhu práce a zamestnávateľov. Takáto schopnosť im však na Slovensku napriek dlho trvajúcej diskusii stále do značnej miery chýba. Výsledkom je, že veľká časť mladých nezamestnaných si u nás hľadá prácu viac než rok. V tomto sme bohužiaľ na chvoste Európy,“ priblížila poslankyňa. Osobitnou výzvou je aj zamestnávanie mladých ľudí so zdravotným hendikepom. Rovnako aj pochádzajúcich z rizikových skupín obyvateľstva spojených so sociálnym vylúčením.

Viac..  Umelá inteligencia: Europarlament prijal prelomový zákon

Európske peniaze nepochybne pomohli k získaniu práce mnohým mladým ľuďom. Našou úlohou je teraz zistiť v čom je možné ich vynakladanie do budúcnosti ešte viac zefektívniť. Cieľom je odbúravať neproduktívnu frustráciu, či s ňou súvisiaci čoraz častejšie sa objavujúci radikalizmus a namiesto toho ponúknuť perspektívu, uzavrela Monika Flašíková Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices