Šéf protieurópskej strany UKIP Nigel Farage oznámil svoju rezignáciu

LONDÝN – Predseda protieurópskej a protiimigračnej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage v pondelok oznámil rezignáciu na svoju funkciu. Svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že dosiahol svoj životný cieľ: odchod Británie z Európskej únie. Briti sa pre takzvaný brexit vyslovili v júnovom referende väčšinou 52 percent.

„Nikdy som nebol a nikdy som nechcel byť kariérnym politikom,“ uviedol Nigel Farage. „Mojím cieľom v politike bolo dostať Britániu z Európskej únie,“ dodal. „Myslím, že je správne, aby som teraz rezignoval na post predsedu Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva,“ povedal Farage.

Napriek odchodu z vedenia strany Farage podľa svojich slov naďalej podporuje stranu a chce podporiť aj ďalšie protieurópske strany a hnutia vo zvyšku európskej dvadsaťosmičky.

Zemetrasenie po referende

Júnové referendum o zotrvaní Británie v Európskej únii spôsobilo na britskej politickej scéne doslova zemetrasenie. Po oznámení výsledkov ohlásil svoju rezignáciu premiér David Cameron.

Viac..  Medzinárodný deň žien: Dajte dievčatám vzory na prekonávanie prekážok

Bývalý londýnsky starosta a jeden z hlavných predstaviteľov kampane za odchod Spojeného kráľovstva z európskeho spoločenstva Boris Johnson, ktorého mnohí považovali za možného Cameronovho nástupcu, sa ale minulý týždeň odmietol o pozíciu lídra Konzervatívnej strany uchádzať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices