EÚ chce jednoduchšie a prehľadnejšie energetické štítky na domácich spotrebičoch

Počas prebiehajúceho plenárneho zasadnutia sa budú poslanci zaoberať legislatívnym návrhom, ktorý požaduje jednoduchšie a prehľadnejšie energetické štítky na domácich spotrebičoch. Tie by mali po novom obsahovať len písmená od A do G. 

V súčasnosti je na energetických stupniciach viacero písmen A, čo môže byť pre spotrebiteľov zavádzajúce. Ak napríklad kupujú spotrebič označený ako A++, môže sa stať, že ide o o najmenej účinný spotrebič na trhu. Poslanci preto požadujú jednoduchú a prehľadnú škálu, na ktorej budú len písmená od A po G, bez plusiek. Okrem toho chcú, aby sa na spotrebičoch uvádzala absolútna spotreba energie v KWH za jeden rok alebo iné relevantné časové obdobie.

Čo sa týka úspor energie, EÚ tu ma ambiciózne plány. Do roku 2030 by chcela zlepšiť energetickú účinnosť o minimálne 72%. Počíta s tým, že menšia spotreba energie prinesie aj menšie emisie CO2 a zníži našu závislosť na veľkých dodávateľoch, akým je napríklad Rusko. Nové pravidlá týkajúce sa energetickej účinnosti by mali do roku 2030 pomôcť ušetriť až 200 terawatthodín ročne. Toto množstvo zodpovedá ročnej spotrebe energie všetkých troch baltských krajín dokopy (Lotyšsko, Estónsko a Litva).

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Čo bude nasledovať?

Potom ako Parlament prijme svoje stanovisko, začnú sa rokovania s Radou EÚ, v ktorej sú zastúpené členské štáty.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices