Rakúšania sprísnili kontroly na hranici s Maďarskom, obávajú sa migrantov

VIEDEŇ – Rakúska polícia v pondelok kvôli obavám z nárastu počtu migrantov v letných mesiacoch zvýšila intenzitu hraničných kontrol na prechode s Maďarskom. Na maďarskej strane sa ráno vytvorila kolóna, v ktorej niektorí vodiči čakali aj dve hodiny, informovala agentúra APA.

„Na základe skúseností z minulého roka s vysokým počtom zachytení utečencov sme sa v pondelok rozhodli zvýšiť intenzitu kontrol, aby sme predišli situácii, akú sme tu mali vlani,“ uviedla policajná hovorkyňa Daniela Landauerová.

Kontroly rakúska polícia sprísnila len na hraničnom priechode Nickelsdorf-Hegyeshalom, ktorým prechádza hlavné diaľničné spojenie medzi Viedňou a Budapešťou.

Balkánska cesta

Vlani v lete sa cez priechod v Nickelsdorfe dostali do Rakúska desaťtisíce migrantov putujúcich po takzvanej balkánskej ceste z Turecka, cez Grécko, Macedónsko, Srbsko a Maďarsko. Väčšina z nich následne Rakúskom prešla do Nemecka či ďalej do škandinávskych krajín.

Kolóny sa podľa Landauerovej vytvorili nielen kvôli intenzívnejším policajným kontrolám, ale aj kvôli tomu, že po víkendovom zákaze na cesty opäť vyšli kamióny. Úlohu hrá podľa hovorkyne aj začínajúca letná sezóna a s ňou súvisiaca zvýšená premávka.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Kolóny aj na Kitsee

Podľa agentúry APA sa dá len ťažko prejsť nielen po diaľnici A6, ale upchaté sú aj obchádzkové trasy. Kolóny sa preto tvoria aj na hraničnom priechode Klingenbach-Šopron a na rakúsko-slovenskom prechod Kittsee-Bratislava Petržalka.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices