Jana Zitnanska
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union- EP.

Jana Žitňanská: EÚ potrebuje Britániu najmä z geopolitického hľadiska

Lídri členských štátov EÚ musia na výsledky referenda v Spojenom kráľovstve zareagovať zvýšením úsilia o ochranu európskeho projektu, ktorý by sa však mal stať prehľadnejším, sociálnejším a mal by viac reagovať na starosti trápiace občanov EÚ. Tento odkaz zaznieval z poslaneckých lavíc počas utorňajšej plenárnej rozpravy k minulotýždňovému samitu hláv štátov a vlád EÚ, na ktorej sa zúčastnili aj predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Predseda Európskej rady Donald TUSK vo svojom príhovore zdôraznil, že lídri členských štátov sa na svojom minulotýždňovom stretnutí zaoberali viacerými otázkami, ktoré nesúvisia s budúcimi vzťahmi medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou. „Britské referendum nevyrieši migračnú krízu v EÚ,” vyhlásil. Diskusiu o Brexite opísal ako „pokojnú a uvážlivú.” Lídri EÚ rozumejú rozhodnutiu britského premiéra Davida Camerona odložiť začiatok rokovaní o vystúpení krajiny z Únie, zároveň však očakávajú od novej britskej vlády, že formálne oznámenie o vystúpení zašle čo najskôr. Až do oznámenia neprebehnú „žiadne rokovania akéhokoľvek druhu,” dodal.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude JUNCKER kritizoval britských politikov, ktorí sa zasadzovali za brexit. „Sú to retro-nacionalisti, nie patrioti,” ktorí „nemali žiaden plán,” vyhlásil dodávajúc, že „patriot by neopustil loď, keď sa situácia skomplikuje.” Šéf exekutívy EÚ zdôraznil, že Európska únia sa musí stať „Úniou Európanov” a dodal, že reformy by mali byť urýchlené a rozhodnutia riadne implementované. 

Líder skupiny EPP Manfred WEBER (DE) vyhlásil, že 27 členských štátov by nemalo dovoliť, aby sa stali rukojemníkmi politického chaosu v Londýne. Podľa neho Boris Johnson a Nigel Farage „opustili loď” v momente, keď sa situácia skomplikovala. Ich správanie označil za „zbabelé.” Predseda najpočetnejšej skupiny v EP tiež vyzval na novú politickú kultúru zodpovednosti a „rúcania mýtov” o Európe, nakoľko EÚ predstavuje pre občanov prínos a nie je nedemokratická. Aktuálne hádzanie viny za Brexit na EÚ je podľa neho „šialenstvo.”

Líder skupiny S&D Gianni PITTELLA (IT) vyzdvihol Európsku radu za „nepodľahnutie vydieraniu” a zdôraznil, že ak chce akákoľvek krajina prístup k jednotnému trhu EÚ, bude tiež musieť akceptovať slobodu pohybu. Kritikou však nešetril ani voči lídrom EÚ, ktorí podľa neho nepreukázali dosť ambícií opätovne naštartovať európsky integračný proces. „Toto otáľanie nie je dôkazom slabosti EÚ, ale neschopnosti medzivládneho prístupu. Stojíme za snahou pána Junckera brániť metódu Spoločenstva!” dodal.

Líder skupiny ECR Syed KAMALL (UK) vyhlásil, že výsledky referenda sú „budíčkom” pre EÚ. Varoval pred snahou pokračovať, akoby sa nič nestalo, ako aj pred vyvíjaním prílišného tlaku na Spojené kráľovstvo. Lídri EÚ by podľa neho mali využiť vzniknutú situáciu na opätovné nadviazanie kontaktu s ľuďmi, sprehľadnenie EÚ a riešenie legitímnych obáv občanov, akými sú podpora rastu a tvorby pracovných miest.

„Krysy opúšťajú potápajúcu sa loď,” poznamenal líder skupiny ALDE Guy VERHOFSTADT (BE). Výsledok referenda v Spojenom kráľovstve vyvolal podľa neho „zemetrasenie.” V tejto súvislosti vyzval lídrov členských štátov v Európskej rade, aby „nekráčali ako námesační smerom ku katastrofe. Voľná federácia štátov, to nemôže fungovať. Buď sa EÚ zmení, alebo zahynie. Rada musí pochopiť, že občania nie sú proti Európe, sú proti tejto Európe,” vyhlásil dodávajú, že v najnovšom prieskume Eurobarometra občania „požadovali viac aktivity zo strany EÚ, nie menej.”

Líderka GUE/NGL Gabriele ZIMMER (DE) označila závery zasadnutia Európskej rady za „škandalózne.” Ďalšia „reflexia,” ku ktorej nabádajú hlavy štátov a vlád, ešte viac oslabí dôveru občanov, nakoľko lídri krajín nešpecifikovali ani to, „čoho konkrétne sa má reflexia týkať.” Kriticky sa vyjadrila aj na adresu predsedu EK Junckera za to, že „sa snaží zabrániť národným parlamentom hlasovať o dohode CETA” a vyzvala na núdzový humanitárny program pre obete krízy v EÚ.

Viac..  Európsky parlament vyzýva na opatrenia proti narúšaniu hodnôt EÚ v členských štátoch

Líderka skupiny Zelení/EFA Rebecca HARMS (DE) kritizovala populistov a nacionalistov, ktorí zneužívajú obyčajných občanov na dosiahnutie svojich vlastných cieľov a navádzajú ľudí, aby hlasovali proti vlastným záujmom. „Môžem len opovrhovať ľuďmi ako Farage, Le Pen a von Storch, ktorí stavajú bežných ľudí proti sebe,“ vyhlásila. Zostávajúcich 27 členských štátov by podľa nej malo ponechať otvorené dvere Spojenému kráľovstvu a obyvateľom a regiónom želajúcim si zotrvať v EÚ.

Paul NUTTALL (UK) zo skupiny EFDD vyhlásil, že EÚ a Spojené kráľovstvo by mali pristúpiť k rozhovorom „ako dospelí” s cieľom dosiahnuť najlepšiu dohodu pre všetkých a stať sa dobrými obchodnými partnermi. Inak budú trpieť aj francúzski farmári a nemeckí výrobcovia automobilov, poznamenal poukazujúc na obchodný deficit Spojeného kráľovstva s EÚ.

Líderka ENF Marine LE PEN (FR) taktiež vyzvala na spravodlivú obchodnú dohodu a obvinila zástancov európanstva z nerešpektovania vôle ľudu. Ľudia nechcú viac integrácie, chcú svoju suverenitu a slobodnú spoluprácu, vyhlásila vyzývajúc EÚ, aby sa „zmenila alebo zmizla.”

Jean-Claude JUNCKER v závere vyhlásil, že ani on, ani Komisia ako celok nemôže byť braná na zodpovednosť za hlasovanie o brexite. Štyridsať rokov britské vlády popierali akýkoľvek prínos EÚ, uviedol. „Napokon, nie je prekvapujúce, že ľudia uveria klamstvám, ktoré im boli podsúvané po desaťročia. Teraz tu máme výsledok,” dodal. Vyjadril tiež presvedčenie, že EÚ a národné štáty nie sú protirečivými konceptmi. „EÚ nemožno vybudovať bez národov alebo proti nim,” dodal.

Donald TUSK na záver rozpravy uviedol, že výsledky referenda sú dôsledkom pôsobenia politickej elity, ktorá vytvárala „negatívny a často nespravodlivý” obraz EÚ. Poslancov uistil, že opakovane vyzýva hlavy štátov a vlád, aby prestali obviňovať EÚ zo slabosti a chýb a namiesto toho prevzali zodpovednosť za vlastné činy. „Nesmieme podľahnúť negatívnym emóciám ostatných dní, potrebujeme triezvo zhodnotiť situáciu a prijať racionálne rozhodnutia,” uzavrel.

Reakcie slovenských poslancov

„Súhlasím s rozhodnutím Európskej rady apelovať na britskú vládu, aby čo najskôr podnikla kroky smerom k vystúpeniu. Výsledky referenda som prijal so zármutkom, avšak vôľu občanov musíme rešpektovať. Potreba zomknúť sa je teraz silnejšia než kedykoľvek predtým. Len jednotne budeme schopní zdolávať početné výzvy, ktorým únia čelí,” uviedol poslanec Miroslav Mikolášik (EPP, SK).

„Očakávame, že Británia čo najskôr predstaví plán svojho vystúpenia z Európskej únie. To musí prebehnúť tak, aby boli čo najmenej poškodené naše vzájomné obchodné vzťahy a práva našich občanov, ktorí vo Veľkej Británii pracujú, či študujú,” uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

„Výsledok britského referenda rešpektujem, aj keď britský hlas bude vo vnútri Európskej únie určite chýbať. Zároveň dúfam, že sa podarí vyrokovať čo najlepšie dohody upravujúce naše budúce vzťahy, pretože Európska únia potrebuje Veľkú Britániu nielen kvôli ekonomickým vzťahom, ale najmä z geopolitického hľadiska,” uviedla poslankyňa Jana Žitňanská (ECR, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices