Monika Benova
Monika Flašíková Beňová, PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Predsedníctvo je šancou dostať Úniu bližšie k ľuďom

Začiatok dnešného plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) bude venovaný prioritám slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie (EÚ). Poslancom ich predstaví premiér Robert Fico. Slovensko sa chce v nasledujúcom polroku venovať podpore hospodárskeho rastu, spoločnému trhu so zameraním na energetickú úniu a rozvoj digitálnej agendy. Dôležitou súčasťou je migračná a azylová politika. Ambíciou je prispieť k dobudovaniu spoločnej ochrany vonkajších hraníc. Snahou má byť aj zlepšenie postavenia EÚ pri riešení globálnych problémov.

Tieto témy sú však veľmi zložité. Jedným z cieľov, ktorý by som ja rada videla o šesť mesiacov naplnený, je preto najmä schopnosť nás politikov priblížiť Úniu bližšie k ľuďom na Slovensku. Máme na to skutočne jedinečnú príležitosť,“ uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Problémom totiž je, že ľudia napriek nášmu 12-ročnému členstvu v EÚ o nej stále nemajú všetky potrebné informácie.

Nerozlišujú preto napríklad kompetencie členských krajín a európskych inštitúcií. Domácim politikom to vyhovuje, pretože sa môžu pri nepríjemných témach na Úniu veľmi ľahko vyhovárať, čo samozrejme s obľubou využívajú,“ povedala poslankyňa. Najaktuálnejším mementom je podľa nej priebeh kampane pred britským referendom.Briti sa v ňom rozhodovali na základe viacerých lží a poloprávd, ku ktorým sa zástancovia Brexitu následne aj priznali. Teraz sami nevedia ako ďalej,“ pripomenula.

Viac..  M. Beňová: Potrebujeme ďalšie účinné opatrenia na zastavenie nárastu cien potravín

Preto je dôležité si pamätať, že žiadna z európskych inštitúcií pri príprave často kritizovaných regulácií nepostupuje svojvoľne. Dohoda vládnych predstaviteľov či iných volených zástupcov z jednotlivých členských krajín je vždy podmienkou. Skutočne je najvyšší čas zobrať populistom a euroskeptikom vietor z plachiet. Okrem parazitovania a prázdnej kritiky totiž nevedia ponúknuť alternatívu. Máme možnosť ľuďom na Slovensku ukázať, že EÚ je rovnoprávne spoločenstvo, a to ako bude ďalej vyzerať závisí rovnako od všetkých nás,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices