Británia bude mať premiérku, Theresu May alebo Andreu Leadsom

LONDÝN – Novou britskou premiérkou sa stane buď ministerka vnútra Theresa May alebo námestníčka ministerky energetiky Andrea Leadsom. Výsledok celostraníckeho korešpondenčného hlasovania bude známy do 9. septembra.

Konzervatívni poslanci z kandidátky vyradili ministra spravodlivosti Michaela Govea, čím rozhodli, že Veľká Británia bude mať premiérku. Doposiaľ jedinou premiérkou tejto krajiny bola Margaret Thatcher.

Pôvodne sa o vedenie Konzervatívnej strany uchádzalo päť kandidátov, po utorňajšom hlasovaní vypadol niekdajší minister obrany Liam Fox a z boja odstúpil minister práce a dôchodkového zabezpečenia Stephen Crabb, ktorý skončil na predposlednom mieste.

Jednotou je May

May potvrdila rolu favoritky, keď z 329 hlasov získala 199, čo bolo približne o 30 viac než v utorok. Druhú Leadsom, za ktorú sa postavil jeden z vodcov kampane za odchod Británie z EÚ Boris Johnson, v kandidatúre podporilo 84 zákonodarcov, v utorok tak urobilo 66 poslancov.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Gove, ktorý dlhodobo podporoval Johnsona, ale potom ho nečakane označil za nevhodného pre premiérsky úrad a rozhodol sa sám kandidovať, získal 46 hlasov. Od utorka dva hlasy stratil.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit

EÚ a Británia sa dohodli na odklade colných pravidiel pre elektromobily

Európska únia (EÚ) a Veľká Británia sa dohodli, že výrobcom elektrických áut poskytnú čas do …

Consent choices