brexit london
Protest v Londýne proti brexitu. Reprofoto: noviny.sk

Britská vláda odmietla petíciu žiadajúcu nové referendum o Únii

LONDÝN – Britská vláda odmietla internetovú petíciu, v ktorej 4,1 milióna ľudí požaduje vypísanie nového referenda o zotrvaní krajiny v Európskej únii. Informovalo o tom britské ministerstvo zahraničných vecí.
Signatári petíciu chceli, aby vláda zaviedla pravidlo, že pokiaľ za zotrvanie v Únii či za odchod z Únie hlasuje menej ako 60 percent ľudí pri účasti nižšej ako 75 percent, potom by mal byť vypísaný nový plebiscit. Petícia na stránkach britského parlamentu bola zverejnená ešte pred júnovým referendom.

Viac hlasov za odchod

Všeľudového hlasovania sa zúčastnilo 72,2 percenta voličov. Za zotrvanie v Únii hlasovalo vyše 16,1 milióna ľudí, za odchod sa vyjadrilo vyše 17,4 milióna.

„Premiér David Cameron a vláda sú si vedomí toho, že toto bolo výnimočné generačné hlasovanie, a ako povedal premiér, rozhodnutie musí byť rešpektované,“ uviedla ministerstvo zahraničných vecí s tým, že zákony žiadne obmedzenie pre minimálnu účasť v referende či pre jeho výsledok nestanovujú.

„Teraz sa musíme pripraviť na proces výstupu z Európskej únie a vláda je odhodlaná pre britský ľud dosiahnuť počas vyjednávania ten najlepší možný výsledok,“ dodalo ministerstvo.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Kedy začať s výstupovými rozhovormi

Obe kandidátky na kreslo odchádzajúceho ministerského predsedu Theresa May i Andrea Leadsom vyhlásili, že výsledok referenda bol jasný a nesmie byť spochybnený. Nezhodujú sa ale na časovom harmonograme. Zatiaľčo Andrea Leadsom je za čo najrýchlejšie začatie výstupových rozhovorov s Bruselom, Theresa May s nimi chce začať až budúci rok.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices