Na srbsko-maďarských hraniciach sa hromadia utečenci, varuje OSN

BELEHRAD/BUDAPEŠŤ – Potom, čo Budapešť tento týždeň zaviedla nové predpisy a tranzitné zóny pre migrantov, je situácia na maďarsko-srbských hraniciach stále napätejšia a Maďarsko za to kritizuje Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. V tranzitnej zóne teraz maďarské úrady zadržiavajú niekoľko stoviek ľudíé a viac než tisícka utečencov čaká na možnosť prejsť do Maďarska v Srbsku, kde časť migrantov nocuje pod šírym nebom. 

Podľa nových maďarských predpisov, ktoré vstúpili do platnosti v noci z pondelka na utorok, budú migranti zadržaní v osemkilometrovom pohraničnom pásme vrátení naspäť za hranicu a bude im ponúknutá možnosť, aby si v tranzitnej zóne podali žiadosť o azyl. Osoby, ktoré sa podriadia, nebudú z krajiny vyhostené a ich žiadosti úrady bezodkladne vyriešia.

Hovorca regionálnej kancelárie Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov v Budapešti Erno Simon stanici BBC povedal, že ho nová prax znepokojuje a že podmienky na hraniciach sú teraz pre migrantov nebezpečnejšie. V stredu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov a ďalšie organizácie informovali, že si okolo 120 utečencov sťažovalo, že boli do Srbska vrátení bez toho, aby dostali možnosť podať žiadosť o azyl.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Migranti čakajúci na hranici

V tranzitných zónach na hraničných priechodoch Röszke-Horgos a Tompa-Kelebija čakajú na vybavenie úradných záležitostí stovky ľudí niekoľko dní. Za posledné dni sa zdvojnásobil počet ľudí až na 1 300, ktorí čakajú na srbskej strane hranice. Podľa agentúry APA ide najmä o ženy a deti. Asi 800 z nich žije v provizórnych podmienkach mimo utečeneckých zariadení a prespávajú pod holým nebom. Na mieste chýbajú hygienické zariadenia.

Srbská vláda v piatok zvolala mimoriadne rokovanie, pretože počas 24 hodín do krajiny preniklo 500 migrantov cez územie Bulharska a Macedónska.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices