fico
Robert Fico predstavuje europoslancom priority slovenského predsedníctva. PHOTO: © European Union- EP.

Hlavnými udalosťami posledného plenárneho zasadnutia bol Brexit a slovenské predsedníctvo

Po minulotýždňovom summite o britskom referende poslanci debatovali o Brexite a jeho možných dopadoch. Podľa nich by mali európski lídri teraz hovoriť v mene EÚ. Počas posledného plenárneho zasadnutia pred letnou prestávkou Parlament podčiarkol dôležitosť toho, aby sme chránili whisleblowerov, ktorí pomáhajú odhaľovať škandály, akým bol napríklad Panama Papers. Plénum odobrilo aj novú agentúru na ochranu vonkajších hraníc. Robert Fico poslancom predstavil priority slovenského predsedníctva EÚ.

V stredu pred poslancami Európskeho parlamentu vystúpil premiér Robert Fico, ktorý im predstavil priority slovenského predsedníctva. Naša krajina sa chce zamerať na hospodárstvo, jednotný trh, migračnú, azylovú politiku a zahraničnú politiku. Deň predtým sa konala debata o uplynulom holandskom predsedníctve, počas ktorej poslanci Holanďanov pochválili za ich efektívnosť.

Lídri členských štátov EÚ musia na výsledky referenda v Spojenom kráľovstve zareagovať zvýšením úsilia o ochranu európskeho projektu, ktorý by sa však mal stať prehľadnejším, sociálnejším a mal by viac reagovať na starosti trápiace občanov EÚ. Tento odkaz zaznieval z poslaneckých lavíc počas utorkovej plenárnej rozpravy k minulotýždňovému samitu, na ktorej sa zúčastnili aj predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Výsledky referenda poslanci rozoberali aj počas mimoriadneho plenárneho zasadnutia 28. júna v Bruseli.

V stredu poslanci schválili vytvorenie novej európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, ktorá by mala pomáhať členským štátom pri ochrane vonkajších hraníc EÚ. Pri tejto príležitosti sme na Facebooku zorganizovali chat naživo so spravodajcom Artisom Pabriksom. Lepšie stráženie vonkajších hraníc si želajú aj občania EÚ, v nedávnom prieskume Eurobarometer sa tak vyjadrilo až 71% respondentov.

Na rad sa znovu dostala aj otázka zdaňovania právnických osôb a daňovej spravodlivosti. Poslanci požadujú registre skutočných vlastníkov firiem, sankcie voči nespolupracujúcim daňovým rajom a pravidlá pre banky a iné organizácie. Vyplýva to zo stredajšieho nelegislatívneho uznesenia.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Dieselové motory nepoháňajú len autá, ale aj motorové člny, lokomotívy a kosačky. V utorok poslanci odobrili prísnejšie limity na emisie týchto tzv. necestných vozidiel. Majú totiž na svedomí okolo 15% emisií NOx a 5% emisií tuhých častíc.

Ak utečencom dovolíme u nás pracovať, bude to dobré nielen pre nich samotných, ale aj pre našu spoločnosť. Musíme tu však stanoviť jasné pravidlá, ktoré budú adekvátne chrániť miestnych zamestnancov. Vyplýva to z prijatého nelegislatívneho uznesenia z pera talianskeho sociálneho demokrata Branda Benifeiho.

Hlasovalo sa aj o nových pravidlách sieťovej bezpečnosti. Firmy, ktoré poskytujú základné služby alebo infraštruktúru, ako sú napríklad elektrárne alebo strediská riadiace letovú prevádzku, budú musieť svoje počítačové siete zabezpečiť voči kybernetickým útokom.

V stredu Parlament prijal uznesenie o tom, ako si predstavuje pracovný program Komisie na budúci rok. Podľa poslancov by sa mala európska exekutíva zamerať najmä na tvorbu pracovných miest, posilnenie sociálnych práv a riešenie migračnej krízy.

V tej istý deň plénum odobrilo nové, jednoduchšie štítky na domácich elektrospotrebičoch. Namiesto súčasnej stupnice od A+++ po D by sme mali mať len písmená od A do G bez plusiek.

Vo štvrtok poslanci vetovali návrh Komisie, ktorý by výrobcom sladených a energetických nápojov, ktoré obsahujú kofeín, dovolil, aby na nich uvádzali, že podporujú bdelosť a koncentráciu. Obávajú sa totiž, že by to viedlo k zvýšenej konzumácii cukru u mladistvých, ktorí tieto nápoje pijú najviac.

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices