Lajcak COSAC
Miroslav Lajčák rozpráva o úlohe národných parlamentov pri posilňovaní EÚ. PHOTO: archív MZV.

Lajčák: Radikalizmus a extrémizmus vytvárajú tlak na štandardné politické strany

Zámery slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie predstavil dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák predsedom parlamentných výborov pre záležitosti EÚ z členských a partnerských krajín na spoločnom zasadnutí v Národnej rade SR v Bratislave.

„Medziparlamentná spolupráca predstavuje kľúčovú súčasť pri budovaní  transparentnejšej a zodpovednejšej Európskej únie. Zvyšuje to jej legitímnosť a znižuje demokratické deficity,“ uviedol minister M. Lajčák pred  desiatkami poslancov z celej Európy.

Konferencia predsedov parlamentných výborov pre záležitosti EÚ parlamentov členských štátov Európskej únie (COSAC)  je jedným z hlavných podujatí, ktoré organizuje parlament členského štátu EÚ počas svojho predsedníctva. V prípade Bratislavy je to jedno z prvých veľkých podujatí  SK PRES a zároveň vôbec prvé zasadnutie COSAC-u na Slovensku.

Slovensko prebralo predsedníctvo v Rade EÚ v čase, keď nadšenie pre členstvo v Únii nahradila únava z rozširovania a euroskepsa. Zažívame nárast fragmentácie a individuálneho prístupu namiesto jednoty a spoločného postupu. Radikalizmus a extrémizmus so svojimi zjednodušujúcimi riešeniami pre komplexné problémy vytvárajú tlak na štandardné politické strany,“ upozornil minister M. Lajčák a pripomenul, že dodatočnú a bezprecedentnú výzvu pre naše predsedníctvo prinieslo aj rozhodnutie Británie vystúpiť z EÚ.

„Toto všetko sú vážne veci, ale musíme zachovať pokoj a konať jednotne. Nielen Brexit, ale všetky súčasné krízy nám pripomínajú, že EÚ a jej výhody nemôžeme považovať za samozrejmosť,“ zdôraznil. Hosťom následne predstavil filozofiu slovenského predsedníctva, ktoré chceme vykonávať pragmaticky a s dôrazom na európsku jednotu a potreby občanov. Podrobne vysvetlil aj štyri prioritné oblasti, ktoré chce SR presadzovať počas šesťmesačného obdobia na čele Rady EÚ.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

„Chcem vás ubezpečiť, že pri presadzovaní našich priorít budeme úprimným a nezaujatým sprostredkovateľom. Dúfam pritom aj v podporu národných parlamentov. Lebo jedine v tesnej spolupráci s predstaviteľmi zákonodarných zborov môžeme dosiahnuť nás spoločný cieľ – lepšiu Európsku úniu,“ povedal minister M. Lajčák.

Na predsedníckom COSAC-u v Bratislave sa zúčastňujú predsedovia výborov pre európske záležitosti parlamentov členských štátov EÚ, členovia Európskeho parlamentu, zástupcovia európskych inštitúcií (Európska komisia, Rada EÚ, COSAC sekretariát), zástupcovia parlamentov z kandidátskych krajín a ďalších partnerských štátov.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices