David Cameron v stredu odstúpi, nahradí ho Theresa May

LONDÝN – Britský premiér David Cameron v stredu odstúpi. Uvoľnenej funkcie britského premiéra sa ujme súčasná ministerka vnútra Theresa May. Nástupkyňa má jeho plnú podporu.

„Theresa May je viac ako schopná, aby krajine poskytla potrebné silné vedenie,“ prehlásil David Cameron pred premiérskym sídlom na Downing Street 10. Povedal taktiež, že ho teší, že premiérsky úrad po ňom prevezme práve Theresa May.

V stredu sa ešte naposledy Cameron zúčastní v Dolnej snemovni interpelácie, počas ktorej bude odpovedať na otázky zákonodarcov. „Potom očakávam, že odídem do Buckinghamského paláca,“ povedal Cameron.

Rezignácia do rúk kráľovnej

V paláci oficiálne odovzdá kráľovnej Alžbete II svoju rezignáciu. Do stredajšieho večera tak bude mať Spojené kráľovstvo premiérku, dodal Cameron.

Viac..  Európski liberáli a centristi idú do eurovolieb s trojlístkom lídrov

Výber novej predsedkyne vlády nabral nečakaný spád potom, čo druhá uchádzačka a súčasná námestníčka ministerky energetiky Andrea Leadsom svoju kandidatúru stiahla. May bude po Margaret Thatcherovej (vládla 1979 – 90) druhou ženou na čele britskej vlády.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices