PREHĽAD: Tento týždeň budú europoslanci riešiť najmä hraničné kontroly a emisie

Rozpočtový a hospodársky výbor sa chystá rokovať o rozpočtovej kapacite eurozóny spoločne s predsedom euroskupiny Jeroenom Dijsselbloemom a ministrami financií šiestich krajín vrátane Slovenska. Poslanci budú hlasovať o smernici o strelných zbraniach a stretnú sa so zástupcami viacerých automobiliek. Delegácia výboru LIBE navštívi v stredu utečenecký tábor v blízkosti francúzskeho mesta Calais. Viacerí slovenskí ministri predstavia poslancom svoje plány pre slovenské predsedníctvo.

Členovia rozpočtového a hospodárskeho výboru sa stretnú so šéfom euroskupiny Jeroenom Dijsselbloemom a ministrami financií Španielska, Francúzska, Grécka, Talianska, Luxemburska, Slovenska a Malty. Reč bude o budúcnosti eurozóny. O svojom stanovisku ohľadne tejto témy bude Parlament hlasovať v októbri. V utorok sa bude konať ustanovujúca schôdza nového vyšetrovacieho výboru, ktorý bol založený po kauze Panama papers a ktorý si posvieti na pranie špinavých peňazí, vyhýbanie sa daniam a daňové úniky. Jeho členovia si spomedzi seba zvolia predsedu a podpredsedov.

Delegácia výboru pre občianske slobody pod vedením Any Gomes (S&D, PT) navštívi v stredu utečenecký tábor, ktorý sa nachádza v blízkosti mesta Calais vo Francúzku. Poslanci sa chcú na vlastné oči presvedčiť, v akých podmienkach tam ľudia žijú.

Výbor vyšetrujúci emisie v automobilovom priemysle (EMIS) bude v stredu a štvrtok rokovať s predstaviteľmi firiem Volkswagen, Renault a Mitsubishi. Jeho členovia sa okrem toho stretnú aj so zástupcami európskej asociácie výrobcov automobilov (ACEA) a bývalým komisárom pre životné prostredie Stavrosom Dimasom.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Výbor pre vnútorný trh hlasuje v stredu o novele smernice o strelných zbraniach, ktorá má za cieľ nastaviť pravidlá o nadobúdaní zbraní fyzickými osobami tak, aby sa nedostali do rúk teroristom.

V ten istý deň budú vyjednávači Parlamentu a Rady rokovať o plánoch na to, aby boli aj občania EÚ pravidelne kontrolovaní pri prechode jej vonkajších hraníc.

Tento týždeň do Parlamentu zavítajú aj viacerí slovenskí ministri. Pri príležitosti začínajúceho sa slovenského predsedníctva v príslušných výboroch predstavia, aké majú plány na nasledujúcich šesť mesiacov.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices