Lajcak
Diskusia v zahraničnom výbore EP o prioritách slovenského predsedníctva v oblasti zahraničnej politiky. PHOTO: archív MZV.

Miroslav Lajčák: Naše predsedníctvo nemá recept na všetky bolesti Európy

Čaká nás intenzívna práca, aby sme urobili Európsku úniu silnejšou, jednotnejšou a schopnejšou vysporiadať sa aktuálnymi výzvami,“ zdôraznil v zahraničnom výbore Európskeho parlamentu v Bruseli minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý tam dnes predstavil priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Uznávame a oceňujeme úlohu Európskeho parlamentu a vieme, že ak chceme byť pri napĺňaní našich priorít úspešní, potrebujeme podporu a porozumenie EP, ako aj jeho výborov,“ uviedol minister M. Lajčák po diskusii s europoslancami.

Pred tým, na úvod svojho vystúpenia pripomenul, že Slovensko preberá predsedníctvo v Rade EÚ v kritickom období, ktoré nemá obdobu vzhľadom na pripravovaný odchod Británie a kombináciu ďalších výziev, ktorým Únia v súčasností čelí.

Momentálna situácia testuje Európsku úniu nielen ako spoločenstvo štátov, ale testuje aj  podstatu európskej identity. Preto teraz potrebujeme ešte viac empatie, ochoty na kompromis a schopnosť počúvať to, čo hovoria občania,“ pripomenul pred europoslancami minister M. Lajčák. Aj to je dôvod, prečo sa chce slovenské predsedníctvo zamerať na tie agendy a témy, ktoré môžu priniesť konkrétne výsledky pre ľudí.

Naše predsedníctvo prirodzene nemá recept na všetky bolesti Európy. Ale zameriava sa na občanov, chce počúvať ich hlas, byť pragmatické a zjednocujúce,“ uviedol.

Minister M. Lajčák sa dotkol aj situácie, ktorú prinieslo britské referendum o vystúpení z EÚ.

Brexit nie je fenomén iba Británie. Je to symptóm niečoho hlbšieho. Sme svedkami narastajúcej priepasti medzi ľuďmi a európskymi elitami. Obavy ľudí zo straty práce, kultúrnej identity a nižšej bezpečnosti pramenia z obavy, že my ako lídri zlyháme pri riešení ich reálnych problémov,“ povedal minister M. Lajčák. Preto sa európski politici musia snažiť znovuzískať podporu a dôveru verejnosti.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

Pri predstavení štyroch programových priorít slovenského predsedníctva v zahraničnom výbore EP sa detailnejšie pristavil pri poslednej z nich – EÚ ako globálny hráč a vzťahy so susedmi.

Naša súčasná situácia len podčiarkuje dôležitosť integrácie a tesnej spolupráce s Tureckom a krajinami západného Balkánu. Tento región vždy zohrával kľúčovú úlohu pri formovaní európskej stability a bezpečnosti,“ zdôraznil minister M. Lajčák a dodal, že práve politika rozšírenia je najefektívnejší nástroj pri presadzovaní potrebných reforiem a posilňovaní stability na Balkáne.

Následne krátko zhodnotil, ako SR vidí pokrok a integračné šance jednotlivých kandidátov a ašpirantov na členstvo. V súvislosti so situáciou na východ od EÚ konštatoval, že politika Východného partnerstva stratila časť svojej dynamiky a na znovuzískanie iniciatívy by EÚ mala začať pracovať na novej vízii pre tieto krajiny. Konkrétnym prvým krokom by mala byť vízová liberalizácia pre Gruzínsko a Ukrajinu.

Som rád, že členovia zahraničného výboru EP reagovali na naše priority pozitívne. Ocenili, že sa sústredíme aj na rozširovanie a vzťahy s východnými partnermi. Hoci v EÚ a v jej členských štátoch nepatrí teraz proces rozširovania medzi najpopulárnejšie témy, medzi europoslancami bolo cítiť porozumenie a podporu,“ povedal po diskusii v EP minister M. Lajčák.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices