Islamskí teroristi pred pár rokmi vyzvali bojovníkov, aby používali na útoky autá

BRATISLAVA, NICE – Všetky indície smerujú k tomu, že strojcom šialeného masakru vo francúzskom meste Nice bol takzvaný osamelý vlk. Experti na terorizmus sú skeptickí, či sa vôbec dá teroristickým útokom zabrániť.

Nice. Mesto na vyhľadávanom Azúrovom pobreží. Zrejme len málokto by tušil, že práve tam zaútočí šialený terorista. Navyše po tom, ako francúzske bezpečnostné zložky úspešne zvládli európsky futbalový šampionát.

„Dnes sa nedá hovoriť o tom, že by bezpečnostné zložky znížili svoju ostražitosť, ale Nice je považované za menej pravdepodobný cieľ útoku ako Paríž,“ vysvetľuje bezpečnostný expert Jaroslav Naď.

Nepriateľom je rutina

Aj slovenský minister vnútra Robert Kaliňák priznáva, že po vypätom sústredení sa na šampionát mohli byť tamojší policajti menej ostražití. Nie je teda vylúčené, že aj to sa mohlo podpísať pod masaker.

„Najväčším nepriateľom súboja s terorizmom je rutina. Vždy po určitom čase, keď sa aj mnohé bezpečnostné opatrenia dostanú do akéhosi štandardu, tak potom nejaké náznaky rizík sa môžu prehliadať,“ vyhlásil minister.

Viac policajtov v uliciach

Už aj tak prísne bezpečnostné opatrenia zvýši ešte viac aj Slovensko, všetko to súvisí s našim predsedníctvom v Rade Európy. Rozšíri sa perimeter stráženia významných objektov, počet policajtov v uliciach sa zvýši o niekoľko stoviek. Sme na maxime. Podobne ako ostatné krajiny vrátane Francúzska. Ani to však zjavne nemusí pomôcť. Obzvlášť, ak ide o útok osamelého vlka.

„Je menej odhaliteľný, pretože s nikým nekomunikuje. Takže jeho preventívne odchytenie je viac než zložité a diskutabilné,“ vysvetľuje bezpečnostný expert Andor Sándor.

Viac..  EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Na bezpečnostné zložky nie len u nás, ale aj v Európe tak teraz čaká mimoriadne ťažká úloha. Nájsť spôsob, ako teroristickým útokom zabrániť skôr, ako fanatici pripravia o životy nevinné obete.

Pri teroristických útokoch používajú extrémisti často strelné zbrane alebo výbušniny. Pri tomto atentátnik využil kamión.

V roku 2014 islamský teroristi z Daeš, vyzvali svojich bojovníkov, aby v prípade, že nemajú možnosť útočiť zbraňami, použili ako zbrane autá.

Zbraň auto

Útok z Nice nebol prvým, pri ktorom terorista použil ako zbraň auto. Koncom decembra 2014 napríklad francúzska polícia zatkla muža, ktorý kričal „Alláh akbar“ a úmyslne vrážal do chodcov v uliciach mesta Dijon. Zranil 11 ľudí.

„Veľmi dobre vedel, že sa tu každoročne chystajú veľké oslavy, kde sú tisíce ľudí a pravdepodobné sú dve možnosti… buď nevedel prísť k iným zbraniam, ktoré by mohol použiť alebo nechcel takéto zbrane, lebo by na seba mohol upozorniť políciu alebo spravodajské zložky. V konečnom dôsledku, Daesh už opakovane vyzýval ľudí, že keď nevedia prísť k iným zbraniam a chcú spáchať teroristický útok, nech použijú napríklad vozidlo,“ informuje Naď.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices