Turecko4
Reprofoto: bbcistanbul.

Turecká vláda potlačila pokus o prevrat, zomreli desiatky ľudí

ANKARA, ISTANBUL – Turecké ozbrojené sily „v plnej miere prevzali kontrolu“ nad krajinou, uviedla dnes s odvolaním sa na armádne zdroje turecká tlačová agentúra Dogan. Podľa agentúry Dogan, ktorú cituje agentúra AP, turecká armáda pristúpila k tomuto kroku so zámerom „opätovne nastoliť poriadok, demokraciu, ľudské práva a slobody, a zabezpečiť, aby bol v krajine znova zavedený právny poriadok“.

Pokus o prevrat v Turecku

Turecko uzavrelo vzdušný priestor pre vojenské lietadlá, uviedol Pentagon. Operácia proti Islamskému štátu sa prispôsobujú, aby bol dopad tejto situácie čo najmenší.

Organizátori piatkového prevratu podľa tureckého premiéra Binaliho Yildirima nie sú vojaci, ale ide o teroristov, ktorí zaútočili na parlament.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoglu na twitteri uviedol, že telefonicky hovoril so svojim gréckym koelgom Nikosom Kotziasom a osem vojakov, ktorí ušli do Grécka, vrátia čo najskôr.

V Turecku zadržali desať členov Štátnej rady, čo je najvyšší správny súd. V súvislosti s pučom pátrajú aj po 140 zamestnancoch kasačného súdu.

Selfiemánia neobišla ani nepokoje v Istanbule. Muž si robí selfie s tureckým policajtom.

Niektorí zo zadržaných vojakov vyšetrovateľom povedali, že nevedeli, že sa zúčastňujú pokusu o puč. Velitelia im vraj povedali, že ide o vojenské cvičenie.

Turecký vojak, ktorý sa zapojil do pokusu o prevrat leží pri autobuse po tom, čo ho napadli prívrženci prezidenta Erdogana. Fotografia nie je vhodná pre maloletých a mladistvých.

Americký prezident Barack Obama sa stretne so svojimi poradcami pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku. Rokovať budú o situácii v Turecku, uviedol Biely dom.

Hovorkyňa gréckej vlády Olga Gerovasili uviedla, že Grécko vráti Turecku vojenskú helikoptéru, v ktorej z Turecka utieklo osem pučistov. Urobí tak najskôr, ako to bude možné.

Ľudia zodpovední za turecký puč podľa agentúry Anadolu.

Letecká spoločnosť Turkish Airlines obnovila lety z medzinárodného letiska v Istanbule. Očakávajú ale meškanie.

Za pokusom o vojenský prevrat v Turecku stojí podľa tureckých médií dvaja muži. Generál letectva Akin Öztürk a generálporučík Metin Iyidil. Öztürk je bývalý veliteľ tureckého letectva, ktorý z armády odišiel do dôchodku minulý rok. Stále bol ale členom Najvyššej vojenskej rady. Druhým údajným pučistom je Metin Iyidil, ktorý slúžil ako veliteľ výcvikového centra pre pozemné jednotky.

Sily verné tureckej vláde zajali vojakov, ktorí počas zamereného pokusu o puč obsadili budovu generálneho štábu. V súčasnosti budovu dôkladne prehľadávajú.

Turecko odvolalo po zmarenom pokuse o vojenský prevrat 2 745 sudcov a päť členov najvyššieho orgánu, ktorý na činnosť tureckých súdov dohliada.

Tisícky príslušníkov tureckej komunity protestovali v noci z piatka na sobotu v niekoľkých nemeckých mestách proti neúspešnému pokusu časti armády o štátny prevrat. Protesty sa konali aj v Rakúsku. Politici oboch krajín pokus o násilné prevzatie moci odsúdili.

Na webové stránky istanbulského letiska sa nedá dostať. Sú príliš zaneprázdnené.

Stabilita Turecka je pre budúcnosť Európy mimoriadne dôležitá. A to aj v súvislosti s utečeneckou krízou v Európe. Preto treba odsúdiť akýkoľvek násilný pokus o prevzatie moci, ktorý nerešpektuje demokratické pravidlá.

Podľa najnovších informácií zomrelo pri pokuse o prevrat už 265 ľudí.

Turecké úrady znova otvorili Bosporský prieliv pre lodnú dopravu. Ten rozdeľuje európsku a ázijskú časť Turecka.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí neodporúča Slovákom cestovať do Ankary či Istanbulu. Slovákom v Turecku zároveň odporúča, aby zachovali pokoj, nezapájali sa do verejných zhromaždení a akcií, osobitne v Ankare a Istanbule, a aby obmedzili pohyb po krajine. Lajčák však zdôraznil, že nevidí dôvod na paniku. Situácia v tureckých letoviskách, kde je väčšina slovenských návštevníkov, je podľa neho pokojná a cestovní operátori fungujú normálne. Nemusia teda uvažovať o evakuácii.

Turecký minister zahraničných vecí požiadal Grécko, aby im poslalo späť posádku vrtuľníka, ktorý pristál v meste Alexandrupolis neďaleko tureckých hraníc. Sedem vojakov a jeden civilista tak požiadali o azyl.

Podľa informácií reportérky Klaudie Suchomel Guzovej, veľa turistov zrušilo dovolenku priamo na letisku tesne pred odletom. Najmä na základe informácií z ministerstva zahraničných vecí. Jeho zamestnanci síce povedali, že situácia je prijateľná, ale že oniim to neodporúčajú. Niektorí z klientov sa do svojej cestovnej kancelárie vôbec nedovolali.

Podľa informácií reportérky Klaudie Suchomel Guzovej, veľa turistov zrušilo dovolenku priamo na letisku tesne pred odletom. Najmä na základe informácií z ministerstva zahraničných vecí. Jeho zamestnanci síce povedali, že situácia je prijateľná, ale že oniim to neodporúčajú. Niektorí z klientov sa do svojej cestovnej kancelárie vôbec nedovolali.

Z Turecka sa vrátili prví slovenskí turisti, ktorí dovolenkovali v Antalyi a Side. Tí zo Side uviedli, že videli helikoptéry a v krajine je napätá situácia. Turisti, ktorí boli v Antalyi dostali v piatok varovanie, aby nevychádzali z hotela.

V gréckom meste Alexandrupoli pristál turecký vojenský vrtuľník s ôsmimi mužmi na palube. Vojaci po zmarenom štátnom prevrate zrejme požiadali v Grécku o azyl.

Podľa tureckého premiéra Yildirima si pokus o puč vyžiadal 161 mŕtvych a 1 440 zranených. Zadržaných bolo 2 839 vojakov. Situáciu vraj majú po kontrolou.

Takto sa k pokusu o prevrat v Turecku vyjadril Turek žijúci na Slovensku.

Tureckí vojaci, ktorí pri pokuse o štátny prevrat obsadili budovu generálneho štábu, požiadali podľa agentúry Anadolu o rokovanie. Chcú sa vraj vzdať.

V Istanbule je aj futbalista Martin Škrtel. Pre TV JOJ uviedol, že je v bezpečí a ďaleko od centra, kde sa všetko udialo. Zrušili im prípravný zápas a ďalšie informácie od klubu dostanú večer.

Sme radi, že situácia v Turecku, ktoré je dôležitým partnerom pre Európsku úniu, sa stabilizuje. Slovensko odsudzuje pokus o násilný prevrat a prevzatie moci v krajine a plne podporuje demokraticky zvolenú vládu Turecka.

Napriek viacerým výhradám ku kvalite demokracie v Turecku, násilný prevrat a obmedzenie demokracie nie je nástrojom na riadenie krajiny, tvrdí strana Sloboda a Solidarita (SaS). Ako ďalej v stanovisku uviedli predseda liberálov Richard Sulík a podpredsedovia SaS Jana Kiššová, Ľubomír Galko a Jozef Mihál, veria, že sa podarilo zastaviť chaos spojený s pokusom o štátny prevrat v Turecku.

Pri pokuse o štátny prevrat zomrelo 104 armádnych pučistov. Podľa agentúry Reuters to uviedol šéf generálneho štábu Ümit Dündar. Potvrdil taktiež smrť ďalších 90 ľudí, z ktorých bolo 47 civilistov. Prevrat sa podľa Dündara podarilo zmariť. Bojuje sa už len o budovu generálneho štábu v Ankare.

Bratislavské letisko dnes vypraví do tureckej Antalye štyri lety. Podľa reportérky Klaudie Suchomel Guzovej na letisku stretla jednu rodinu, ktorá dovolenku zrušila. Mladé dievčatá, s ktorými sa rozprávala hovoria, že im cestovná kancelária nechce zmeniť destináciu a tak hoci nechcú na dovolenku odletieť, nevedia, čo majú robiť.

V Turecku je podľa dobrovoľného registračného formulára k dnešnému dňu 1 608 občanov SR, reálne počty sú nepochybne podstatne vyššie. Slovenskí občania by nemali byť v dôsledku najnovších

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Istanbulské letisko je znova pod kontrolou vládnych síl a čaká na úplné obnovenie prevádzky. V Ankare a Istanbule prebieha akcia tajných služieb namierená proti pučistom.

Na deväťdesiat vzrástol podľa štátnej agentúry Anadolu počet obetí pokusu časti tureckej armády o štátny prevrat. Zranených je najmenej 1 154 ľudí.

Podľa slovenského ministerstva zahraničných vecí by slovenskí turisti  nemali byť v bezprostrednom ohrození, najmä nie v turistických strediskách.Slovákom v Turecku odporúča ministerstvo zachovať pokoj, dodržiavať pokyny miestnych zložiek a nezapájať sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest, najmä v Ankare a Istanbule.

Ráno na Bosporskom moste boli použité vodné delá. Zdroj: Reuters

Približne dve stovky neozbrojených členov tureckej armády opustilo po pokuse o štátny prevrat budovu generálneho štábu a vzdalo sa polícii.

Prívrženci sýrskeho prezidenta Bašára Asada prijali s nadšením správy o nočnom pokuse časti tureckej armády o prevrat a zosadenie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podľa sýrskych povstalcov by naopak strata ich hlavného regionálneho podporovateľa znamenala ťažkú ranu v ich boji, informovala agentúra Reuters. Turecká vláda nad ránom uviedla, že pokus o puč bol potlačený

Grécky premiér Alexis Tsipras odsúdil pokus časti armády o puč v Turecku. Grécky ľud podľa neho stojí na strane demokracie a ústavného poriadku.

Vojakov, ktorí obsadili sídlo verejnoprávnej televízie TRT v Istanbule ako súčasť pokusu o prevrat, zadržali bezpečnostné sily lojálne prezidentovi Erdoganovi.

Duchovný Fetullah Güllen, ktorého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za strojcu pokusu o prevrat v krajine, sa od puču v Turecku dištancoval.Pokus o prevrat časťou armády Güllen žijúci v USA ostro odsúdil, napísala agentúra AFP.

Premiér Robert Fico považuje „za veľmi správne“, že predstavitelia Európskej únie podporujú demokraticky zvolenú vládu v Turecku a demokraticky zvoleného. Uviedol to vo videu zverejnenom na svojom facebookovom profile. Zároveň dodal, že keďže sú lídri na summite medzi Európou a Áziou v Mongolsku, umožňuje im to prijímať spoločné stanoviská pomerne rýchlo.

Frakcia tureckej armády, ktorá sa pokúsila v krajine o prevrat, v e-mailovom prehlásení uviedla, že ďalej odhodlane pokračuje v boji. Občanov vyzvala, aby nevychádzali zo svojich domovov.

Náčelníka generálneho štábu tureckej armády, ktorého držali ako rukojemníka počas pokusu o prevrat, oslobodili a je na bezpečnom mieste.

Nemecko podporuje demokraticky zvolenú tureckú vládu, uviedla kancelárkaAngela Merkel. Reagovala tak na pokus časti tureckej armáídy o štátny prevrat. K návratu k ústavnému poriadku v Turecku vyzval aj predseda Európskej rady Donald Tusk. Podľa neho budú dopady pokusu o puč kľúčové pre celý región aj pre vzťahy Turecka s Európskou úniou.

Podľa televízie BBC bolo zabitých v Turecku počas noci 60 ľudí, prevažne išlo o civilistov.

Supporters of President Erdogan wave his picture as they rally in Antalya, Turkey. Photo: 16 July 2016

Zatýkanie vzbúrených vojakov prebiehalo po celom Turecko. Päť generálov a 29 plukovníkov na príkaz ministra vnútra zosadili. Pučisti údajne stále disponujú niekoľkými vrtuľníkmi, ale už nie bojovými lietadlami. Útoky na sídlo parlamentu a prezidentský palác v Ankare prevažne ustáli.

V súvislosti s pokusom o vojenský prevrat zatkli 754 členov armády. Istanbulské letisko je znova pod kontrolou vládnych síl.

Turecký prezident Erdogan bol podľa BBC na dovolenke v letovisku Marmaris, keď pokus o prevrat začal. Podľa svojej kancelárie je teraz na nešpecifikovanom bezpečnom mieste. Sám Erdogan ale vo vysielaní uviedol, že mieri späť do hlavného mesta.

Takto to momentálne vyzerá na Taksimskom námestí v Istanbule.

View image on Twitter

Podľa agentúry AFP obkľúčili armádne tanky budovu parlamentu v Ankare. Podľa očitých svedkov začali paľbu.

Podľa agentúry AFP obkľúčili armádne tanky budovu parlamentu v Ankare. Podľa očitých svedkov začali paľbu.

Podľa BBC dochádza na námestí Taksim ku konfliktu medzi priaznivcami režimu a armádou. Na mieste je počuť streľba.

V Turecku je podľa dobrovoľného registračného formulára momentálne 1 523 občanov SR, reálne počty môžu byť ešte vyššie.

00:20 Vyhlásenie Slovenska k situácii v Turecku

Slovensko ako predsednícka krajina Rady EÚ s vážnym znepokojením sleduje dianie v krajine a koordinuje s európskymi partnermi primeranú reakciu.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák je celý večer v intenzívnom kontakte s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú politiku Federicou Mogheriniovou a ďalšími európskymi kolegami. Je aj s v spojení s partnermi v tureckej vláde s cieľom vyjasniť situáciu v Turecku a dohodnúť kroky, ktoré by EÚ mala podniknúť s cieľom zachovať a podporiť demokraciu a stabilitu v krajine.

Minister M. Lajčák je tiež v priebežnom kontakte s ministrom vnútra R. Kaliňákom a premiérom R. Ficom ohľadom opatrení prijímaných v SR v súvislosti s dianím v Turecku.

V Turecku je podľa dobrovoľného registračného formulára momentálne 1523 občanov SR, reálne počty môžu byť ešte vyššie.

Slovenskí občania by nemali byť v dôsledku najnovších udalostí v bezprostrednom ohrození – najmä nie v turistických strediskách. Odporúčame zachovať pokoj, nevychádzať z ubytovacích zariadení a dodržiavať pokyny miestnych zložiek. Nezapájať sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest – najmä v Ankare, Istanbule a správnych strediskách krajiny.

 

Generálny tajomník OSN Pan Ki – mun vyzval na pokoj zbraní .

„Pokiaľ sa situácia nevyjasní, občania Slovenska nachádzajúci sa v Turecku, zostaňte mimo verejných priestorov, vyhnite sa zhromaždeniam,“ píše na Twitteri Ivan Surkoš z ministerstva zahraničných vecí.

Streľba a výbuchy sú počuť na niekoľkých miestach v Turecku. Zdroje agentúry Reuters uviedli, že vojenská helikoptéra začala strieľať v hlavnom meste. Sú správy aj o explózii v budove štátnej televízie TRT.

Turecká štátna televízia TRT po prečítaní vyhlásenia armády prestala vysielať,píše Reuters.

Video tankov v tureckých uliciach:

Z Ankary je podľa AFP hlásená ďalšia silná explózia .

O red

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices